Regisztráció és bejelentkezés

Egy mérőállomás sokrétű felhasználása: tantermek illetve zöldhomlokzat mögötti komfort mérése

A 2015/2016. tanévi TDK konferencián, az egy évvel korábban bemutatott “Várható szubjektív hőérzet és egy mérőállomás” című kutatásunkat folytatva, szeretnénk új eredményeket bemutatni a hőkomfort tudomány területén.

A már elkészített PMV (predicted mean vote) mérőállomással szerettünk volna méréseket végezni különböző helyeken.

A 2015/16 tanév II. félévében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem három különböző előadó termében folytattunk adatgyűjtést, és ezek alapján szeretnénk bemutatni, hogy ezek mennyire tudnak eleget tenni a bennük tartózkodó személyek komfort követelményeinek.

Már a kezdetekkor is felmerült egy második mérőállomás építésének gondolata, ez a nyár elején meg is valósult, így lehetőségünk nyílt időben párhuzamos méréseket végezni.

A nyár folyamán lehetőségünk nyílt a 2012-es Solar Decathlon nemzetközi versenyre létrehozott Odooprojekt épületében is méréseket végezni. Az épület a sikeres verseny után a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem udvarán került elhelyezésre.

A pavilon rendelkezik meghatározóan nagyméretű üveghomlokzattal, mely azonos tájolású és nagyságú elemekből tevődik össze, ez lehetővé teszi, különböző árnyékolók és a referencia üveg méréseinek elvégzését és összehasonlítását. Kettő különböző növényárnyékolót (borostyán /Hedra helix/ és vadszőlő /Parthenocissus/) helyeztünk el, ezeken kívül az épület rendelkezik külön mozgatható belső oldali vászon árnyékolóval is.

Az üvegfelület mögé állítottuk fel a mérőberendezéseinket és így tudtuk mérni a különböző árnyékolók mögötti helyiségben az árnyékolók hatását a hőkomfortra. A négyféle módon árnyékolt (borostyán, vadszőlő, vászon árnyékoló és árnyékolatlan) üvegek mögött mért adatainkat mutatjuk be és értékeljük, hogy hogyan, milyen mértékben befolyásolja az árnyékoló a mögötte lévő helyiség komfortját.

Megvizsgáljuk továbbá, hogy a számított operatív hőmérséklet és az általunk mért értékek mennyire fedik egymást.

A berendezéseink által szolgáltatott adatok alapján továbbá ki szeretnénk számolni, hogy egy adott, megfelelő komfort eléréséhez mennyi befektetett energia szükséges az egyes árnyékoló típusok mögött.

A céljaink eléréséhez fontos az adatgyűjtés, a validálás, a komfort kritériumok felállítása, a számításhoz szükséges algoritmusok begyűjtése, a számítások elvégzése és az értékelés.

csatolmány

szerzők

 • Szalai Dóra
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Kis Máté
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Dobszay Gergely
  egyetemi docens, Épületszerkezettani Tanszék
 • Dr. Bakonyi Dániel
  tudományos munkatárs, Épületszerkezettani Tanszék
 • Pataky Rita
  egyetemi mestertanár, Épületszerkezettani Tanszék
 • Dr. Magyar Zoltán
  tanszékvezető, egyetemi docens, (külső)