Regisztráció és bejelentkezés

Kétház

Érdekes ellentét lapul a faluban sétálva, amelyet itt-ott vesz talán észre a kíváncsibb ember. Vannak itt díszes székelykapuk, különös ablakok és cirádás tornácok, amelyeken látjuk az idő vasfogát, majd tekintetünk feljebb vándorolva csillogó új tetőket pillanthat meg annál is csillogóbb új bádogozással, szépen kifestve. Elkezdődött tehát – a régit ápolni, újítani kell, hiszen így maradhat fenn az utókor számára.

Adott két magányos, omladozó ház, melyek egykor a falu legékeseibbnek számítottak. A lakosok még mindig elsétálnak előtte – bár már nem földúton -, tekintetüket egyre kevésbé vonzza, nem úgy, mint a régi időkben. Ha mégis, akkor is szánó, lesajnáló vagy reménytelen pillantások ostromolják az amúgy is instabil falakat. A Tanító és a Kántor. Két olyan szerepkör, amelyek nagy tiszteletnek és tekintélynek örvendtek a falu életében. Házaik voltak már kocsmák, rendőrőrsök, most kiállítóterek és raktárak váltották fel az egykori otthonokat.

Úgy gondolom, hogy nem csak küllemükben szükséges ezeknek az épületeknek a finom modernizációja, hanem funkciójukban is. Mindezeket pedig úgy tartom értelmesnek, ha mégis a régit és a hagyományokat tisztelő eszközökkel és szempontokkal nyúl a házakhoz.

A közösségnek jelenleg nincs olyan mindenki számára könnyen elérhető közösségi parkja, ahol a számukra fontos hagyományok és értékek által körülölelve találkozhatnak egymással, leülhetnek, beszélgethetnek. Kutatásom során szeretnék a két épülettel egyként foglalkozni, fúziójukkal pedig egy olyan teret létrehozni, ahol a falu összegyűlhet és a múlttal is kapcsolatba léphet.

A telkeket egyben kezelve érdekes helyzet alakul ki a Tanító házának leomlott, hiányzó részén. A rom centrikus helyzetének vizsgálatával és a helyszín rétegekre bontásával szeretnék javaslatot és választ adni a két ház sorsának alakulására.

Bár külön állnak, miért ne tehetnénk eggyé?

csatolmány

szerző

  • Orbán Boglárka Éva
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Sági Gergely
    Egyetemi adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék