Regisztráció és bejelentkezés

139,5-A Jó, a Rom, és az Új

Tervezési helyszínünk Erdély szívében, a Nyárád mentén fekvő festői Mikháza. A kicsiny falu lakossága megközelítőleg 300 főre tehető, főleg székely. Mikháza érdekessége, hogy a település egy része egy ókori római segédcsapat táborhely területén fekszik. A Maros Megyei Múzeum az utóbbi 10 évben minden nyáron tanásatást szervez a táborhely területén, illetve megrendezi a Római fesztivált, ami rengeteg látogatót vonz ide.

Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő település a sok új ember jelenlétével átalakulásnak indult. A régi falukép, mely parasztházakból, csűrökből, székelykapukból, nyárikonyhákból állt, egyre inkább kezd eltűnni, lepusztulni és a helyükre tájidegen objektumok épülnek. Sajnálatos módon a falusiak többsége nem nagyon foglalkozik a saját kulturális örökségével, megmentésébe sem fektet túlzotan sok energiát és ezzel lassan elvész mindaz, ami Mikházát egyedivé, karakteressé teszi.

A tervezési területünk a régi Tanító- és a szomszédos Kántor háza telekegyütes. A Kántor ház állapota jelentősen romlik, de még menthető állapotban van, jelenleg emlékházként és raktárként funkciónál. A Tanító házának utolsó traktusa teljesen összedőlt, a középső rész nagyon romos állapotú és teljes mértékben felújítást igényel, míg az utcafront harmad menthető állapotú. A két telek ezt leszámítva teljesen üres.

Mit lehet kezdeni a telkekkel? Mit érdemes megtartani? Mennyit érdemes megtartani? Mennyire szabad belenyúlni a régi épületekbe, telekstruktúrákba? Mit szeretnek a falusiak a múltjukból? Milyen új funkciókat lehet, vagy kell behozni? Mik a falusiak és mik a látogatók igényei? Mire lehet használni a területet télen és nyáron? Ki lehet-e használni egy ekkora telket? Meg kell-e mondani, hogy pontosan mire használják?

Célunk, hogy a meglévő épületállományt megőrizzük jelenlegi állapotában, vagy legalább részleteiben megmentsük az utókornak. Emellet fontosnak tartjuk, hogy egy olyan teret hozzunk létre, ahol a falu népe meg tud pihenni, össze tud járni, eseményeket tud szervezni. Rendeznénk és átépítenénk a kiállítóterek tartalmát és formai világát, felhasználnák a felhalmozot könyveket és mindenki számára elérhetővé tennénk azokat. Megemlékeznénk a falu múltjáról, miközben egy kellemes környezetben helyet biztosítunk a közösségnek a társasági időtöltésre. Olyan tereket akarunk létrehozni, ahova az ember szívesen bemegy, akár egy hosszú út közben lepihenni. A falu alkalmi látógatói terhelését szeretnénk csökkenteni egy szabad felhasználású, de időszakos szálláshellyel is. Egy olyan szállás formát választanánk, mely állandó jellegű, de időszakos használatra is teljes értékű megoldást nyújtana.

csatolmány

szerzők

 • Túri Levente
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Mezei Csongor
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Sági Gergely
  Egyetemi adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék