Regisztráció és bejelentkezés

A turizmus térhódításának optimalizálhatósága a történeti városszövetek körüli fejlesztésekkel

A turizmus térhódításának optimalizálhatósága a történeti városszövetek körüli fejlesztésekkel

A témánk alapjául, a nyáron Spanyolországban végzett szakmai gyakorlatunk tapasztalatai szolgáltak. A Guillermo Reynés Architecture Studio gyakornokaiként részt vehettünk Palma de Mallorca kikötőjének turisztikai célú fejlesztésében, melyhez első sorban urbanisztikai elemzéseket kellett elkészítenünk.

A kikötő a megérkezés és a távozás helyszíne, szerves része a városnak, kívül esik viszont a turisztikai célpontok vonzáskörzetéből. Megfigyeltük, hogy a látványosságokból adódóan a legtöbb külföldi látogató sűrűsödve, gócpontokba tömörülve, a történeti városmag területén tölti el a néhány órás szabadidejét. A távolabb eső turisztikai célpontok kevesebb embert vonzanak. Hogyan lehetne mégis bevonni a városi vérkeringésbe ezeket a területeket is? Palma városában folyamatos fejlesztések figyelhetőek meg, amelyek ezt a problémát próbálják orvosolni. A mallorcai tapasztalatok hatására felmerült bennünk a kérdés, hogy magyarországi viszonylatban is megjelennek-e ezek a városszerkezeti kérdések, így kilenc hazai várost vettünk vizsgálat alá.

Dolgozatunkban a központ és a távolabb eső turisztikai fejlesztések közötti interakciókat vizsgáljuk a Space Syntax program segítségével, amely különböző analíziseket végez az utcahálózatok kapcsolódásainak bonyolult rendszeréből. Eredményül pedig megmutatja nekünk, hogy matematikailag, mely utcák és útvonalak a legkihasználtabbak és melyek legkevésbé. Majd ezeket az elemzéseket összevetjük a belvárosok tényleges funkcionális felépítésével. Keressük a választ a kereskedelem és az integráltság kapcsolatára valamint a szegregált és integrált területek összeköttetéseire hazai példákon keresztül, párhuzamban a nyáron elvégzett palmai kutatásokkal.

csatolmány

szerzők

 • Suszter Vanda
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Iványi Réka
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Kádár Bálint
  docens, Urbanisztika Tanszék