Regisztráció és bejelentkezés

Installáció és Interakció

Kutatásunkban választ keresünk a köztéri alkotások, installációk, utcabútorok és az azokat használó közönség interakciója között. Megvizsgáljuk milyen hatással van az emberek érzéseire, hol szerepel az értekrendjükbe, miért fontos nekik az adott köztéri elem. Bemutatjuk egy köztéri elem elhelyezésének folyamatát, rámutatva a lépésekre, kiemelten foglalkozva az installáció környezetével. Mindezt Ajka város közterületein keresztül.

Összehasonlítjuk a közterület- és szobortervezési tendenciákat a szocializmusban és a jelenkorban. A szocialista városépítés tanulmányozása (Pl.: Meggyesi Tamás: A 20. század urbanisztikájának útvesztői, Terc, 2005. kiváló könyve alapján) Ajka településszerkezetének a mélyebb megértése szempontjából fontos, hiszen a tolnai város egyike a 11 „kifejezetten szocialista” építészeti elvek mentén megtervezett településnek.

Fontos szerepet szánunk a tereken történő megnyilvánulások (street art, publick art stb.) felkutatására és bemutatására.

Városantropológiai szempontokat is igyekszünk figyelembe venni: A tér érzékelése (Edward T. Hall) és A tér a városban (Földvári Marcell) könyvek mentén vizsgáljuk a köztér szerepét a városban.

Ezek után rátérünk Ajka várostörténetére olyan könyveket alapul véve, mint az Indusztria bűvöletében (Germuska Pál, Gondola Nova Bt., 2004) vagy Város a Tolna partján: fejezetek Ajka múltjából (Giay Frigyes, 1989).

Szeretnénk ismertetni az Urbanisztika tanszék idei ajkai településkutató táborában mért adatainkat, melyeket lakossági megkérdezésekből, mentális térkép rajzoltatásból, valamint egy bizonyos szobor és tér vizsgálatából nyertünk.

Végül tisztáznánk kutatásunk továbblépésének lehetőségeit.

szerzők

 • Balázs Bálint
  építészmérnök
  nappali
 • Bihary Zsófia
  építészmérnök
  nappali
 • Edelmayer Zsolt
  építészmérnök
  nappali

konzulens

 • Varga Imre
  , Urbanisztika Tanszék