Regisztráció és bejelentkezés

Szellemi Átrakodó

Jelen dokumentummal nyújtom be jelentkezésem a Tudományos Diákköri Konferenciára művészeti szekcióban. Pályamunkám alapjául szolgált az egyetem Urbanisztika Tanszéke által meghirdetett témafelvetés, mely a Pest megye északi részén található Szob városhoz tartozó Szob-Nagybörzsöny erdei iparvasút felszámolt szakaszán található folyami átrakodó interpretációját tűzte ki célul.

A fent említett feladat kibővítésével kristályosodott ki az a művészeti program, melyet bemutatni kívánok. Ennek részét képezi az átrakodóhoz kapcsolódóan az átrakodás helyét adó kikötő és a közeli építmény maradványok értelmezése is. Szándékom volt a teljes „talált tárgycsoport” együttes használata, ahogy ezek egységet alkottak az iparvasút működése idején is. A vasúti szakasz 1992-es leállása óta a természet és az emberi beavatkozás a vonal nagy részét eltüntette. A megmaradt részek tartós anyagból és jó minőségben épültek, így az évek távlatában is értelmezhetőek maradtak. Ezen elemek elbontásra nem fognak kerülni, mivel a helyszín természetvédelmi terület így az építkezés nem megengedett, a város hozzáállása pedig neutrális az építményekkel szemben. Jelenlegi helyzetben két opció áll fenn:

- Az egykor hidegen funkcionális terület új értelmezési lehetőséget nyer a természeti folyamatok beteljesülésével a környezetbe való teljes integrálódással, alkalmat adva a változás, elhasználódás és integráció fogalmak újra értelmezésére.

- A flórától való megtisztítás és kiemelés mellett az együttes többlet tartalommal való ellátása az épített és naturális környezet, valamint a revitalizáció gondolatkörének mélyebb megismerésével.

Célom a második potenciál megvalósítása magas szintű értékminőségben. E kitűzés eléréséhez a megjelölt objektumok és a terület elemzését elméleti anyagok, rajz, és modell segítségével jártam körül. A végeredmény a természetes környezethez illeszkedő, ugyanakkor épített voltának mesterségességével kiemelkedve lehetőséget ad arra, hogy az együttes önálló felfedezésének élményét átélve akár látogatóként is magunkénak érezhessük a helyszín örökségét.

csatolmány

szerző

 • Szekeres Zsanett
  Urbanista-építészmérnök MSc
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Szabó Árpád
  Egyetemi docens, Urbanisztika Tanszék
 • Varga Imre
  , Urbanisztika Tanszék