Regisztráció és bejelentkezés

Erkély, probléma

Erkély, probléma

„Amikor az építészetről gondolkodom, mindig költőktől veszem a példámat, akik a legnagyobb jártassággal rendelkező felfedezők az emberek egyedüllétének meghallásában és lejegyzésében.”

Álvaro Siza

Mi volt előbb: az erkély vagy az erkélység? Találtuk vagy teremtettük az erkélyt? Amikor az első ember az árnyékolóra lépett, gondolta-e, hogy nagy lépés az emberiségnek?

Gondolta-e, hogy egyszer még státuszszimbólum lesz ez a lépés? Egy lépés, ami után nagy levegőt vesz, majd történelmi csatákba vezényli a népet? Máskor a lépést csendes sóhajtás kíséri, kattan a gyújtó, és gondolatai a kávégőzzel szállnak a megfoghatatlanba. Néha nagyot csattan a papucsa, keresi a maradék vizet a kannában, hogy kaspókba festett apró dzsungelének mindennapi kenyerét megadja. Aztán kitrappol a szakadt napernyővel, a biciklipumpával és helyet keres a használt hűtőszekrénynek. Gondolta-e, hogy egyszer csak ki-kinéz az ajtón, és nem lép ki többet. Elhúzza a függönyt és a szőnyeg alá söpri a látottakat, a problémát. Gondolta-e akkor, kr.e 2000-ben, hogy a mozdulata bizonytalan, a gondolata tökéletlen, és amit felfedezni készül, az kezdettől fogva hiba hibás?

Ezt az első, és az ezt folytató lépéseket szeretnénk megérteni. A metafizikáig leereszkedve igyekszünk azokat a perspektívákat megtalálni, amelyekben az erkély szerepe, létjogosultsága kilátszik a tanult szimbolika mögül. Ezt képzőművészeti alkotások, filozófiai, irodalmi művek és a valóság empiriája segítségével tesszük. Főbb támpontjaink közül néhány:

Mircea Eliade: A szent és a profán

Tőzsér János: Metafizika

Kenneth Frampton: A modern építészet kritikai története

Amit eredményül kapunk, az nem a megoldás, de a probléma érzékelése egy eddig csaknem érintetlen témában. A forma, a funkció és a jelentés szétválasztásával jutunk új kérdések, asszociációk, kapcsolatok felé.

szerzők

 • Bendicskó Laura
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Baranyi Judit
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Temesvári Bence
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Jancsó Miklós
  egyetemi docens, Lakóépülettervezési Tanszék