Regisztráció és bejelentkezés

A nyugalom terei

„A test a mozgásból profitál, az elme a mozdulatlanságból.” /Szakjong Mipham Rinpocse/

Mozdulatlanság. Nyugalom. Csend.

Ismerjük egyáltalán ezeket a fogalmakat? Természetesen tudjuk mit jelentenek. De tudjuk azt, hogy mit adhatnak nekünk? Meg tudjuk őket élni? Képesek lennénk belecsempészni ezeket a mindennapi életünkbe?

2021-ben az emberek célja, hogy kihozzák életükből a maximumot. Hétköznapjaikat a nyüzsgés, a rohanás és az állandó online jelenlét jellemzi. Szabadidejükben lehetőségük van bárhova elutazni, ezzel újabb és újabb élményeket halmoznak egymásra.

Testünk minden erőforrását képesek vagyunk kihasználni, hogy lépést tartsunk a felgyorsult, technika vezérelte világgal. Tudatosan építgetjük a karrierünket, szoros időbeosztást készítünk a mindennapjainkra és közben elfelejtünk megállni. Az internet segítségével bárkivel bármikor kapcsolatba léphetünk, miközben - talán észre sem vesszük-, de elveszítjük a kapcsolatunkat önmagunkkal.

Pedig életünk nagy része igazából a fejünkben zajlik. Ezért kiemelten fontosnak tartom, hogy képesek legyünk visszavonulni.

Szünetet tartani.

Hogy önmagunkkal és mentális egészségünkkel foglalkozhassunk.

Kutatásom során szeretném megvizsgálni, hogy milyen lehetőségek vannak jelenleg a visszavonulásra. Továbbá, hogy milyen építészeti eszközökkel segíthető elő a tudatos lassítás a mindennapjainkban. Hogyan lehet létrehozni olyan tereket, melyek pozitív hatással vannak a mentális egészségünkre? Mit jelenthet a visszavonulás különböző építészeti léptékekben vizsgálva?

Irodalomjegyzék:

Dúll Andrea: Épített környezet és pszichológia. Akadémiai doktori értekezés, 2017.

Granasztói Pál: Városi környezet lélektani hatásai. Magyar Pszichológiai Szemle, 1974.

Pico Iyer: The Joy of Quiet. The New York Times, Jan. 1, 2012, Section SR.

szerző

  • Salamon Csilla
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Fonyódi Mariann
    egyetemi docens, Urbanisztika Tanszék