Regisztráció és bejelentkezés

A kalocsai Margit malom értékítélete és lehetséges jövőképei

A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának Urbanisztika Tanszékén urbanista építészmérnök Msc hallgatókként részt vehettünk egy, a kalocsai önkormányzat megbízásából szervezett kutatótáborban.

Kutatásunk témája a kalocsai belváros meghatározó mezőgazdasági ipari épületegyüttese, a Margit-malom. A létesítmény évek óta nem üzemel, sorsa kérdéses. Magyarország számos településén megtalálhatóak hasonló jellegű, jelenleg hasznosítatlan ipari létesítmények, melyek számára nem tudni mit hoz a jövő. Sok esetben kérdéses hogyan ítélik meg ezen épületek létének jogosultságát a mai viszonyok között. Érdemes megvizsgálni a jelenséget a helyiek, az önkormányzatok és a tulajdonosok, fejlesztők szemszögéből egyaránt.

Jelen kutatásunkban a kalocsai malom példáján keresztül vizsgáljuk ezen létesítmények hagyományokból adódó szerepét, lehetséges jövőképét. Vizsgáljuk a malom helyi identitásképző erejét, helyi értékekben elfoglalt szerepét, a város mindennapjaiban betöltött pozícióját. Elvégezzük pár lehetséges jövőbeli fejlesztési, hasznosítási lehetőségnek megalapozott megvalósíthatósági és fenntarthatósági szempontok szerinti vizsgálatát.

A kutatási anyag kitér a helyiek véleményére, leírja a malom épületéhez fűződő viszonyukat, elképzeléseiket annak jövőjéről. Adatokkal, számításokkal alátámasztott jövőképeket vázol fel a lehetséges hasznosításra, valamelyest reagálva a helyi elképzelésekre. A malom jelenleg egy felszámolási eljárás keretében keresi új gazdáját. Ezen dokumentum segítheti a kalocsai önkormányzat munkáját, ugyanúgy mint egy lehetséges befektetőét.

szerzők

 • Donka Sándor
  urbanista építészmérnök
  nappali
 • Papp András
  urbanista építészmérnök
  nappali

konzulens

 • Varga Imre
  , Urbanisztika Tanszék