Regisztráció és bejelentkezés

Feszített membránszerkezetek részletmegoldásai - virtuális csomópontgyűjtemény

Tudományos Diákköri projektem a 2011/12-es tanév őszi szemeszterében elkészített Membránszerkezetek megtámasztási megoldásai - sarokcsomópontok című dolgozatom folytatása.

A kutatóprojekt célja egy mérnöki szerkezetismertető gyűjtemény létrehozása - a kutatás tárgyát a feszített membránszerkezetek képzik. A projektben ennek a szerkezettípusnak a részletkialakításaival foglalkozom. A csomópontok a felületben terjedő erők átadási módja, egyben a felület formája alapján kerülnek kategorizálásra.

Előző dolgozatomban kizárólag a sarokcsomópontok megoldásait állítottam össze egy gyűjteménnyé. Ebben a projektben kiterjesztettem a kollekciót a feszített membránszerkezetek peremrögzítéseire, lehorgonyzásaira és árbocszerkezeteire, ezzel feldolgozva az összes jellegzetes szerkezeti helyzetet. A gyűjteményben a teljesség érdekében az összetettebb sarokmegoldások újra feldolgozásra kerültek.

A szerkezeti részleteket (az előző dolgozatom hagyományos rajzaival ellentétben) AutoCAD Architecture programmal modelleztem le. Ezzel a választással a gyűjtemény egyrészről flexibilissé, könnyen változtathatóvá vált. Másrészről az előző dolgozat pusztán ismertető célú gyűjtemény-jellegével szemben itt gyakorlati hasznosságot is kölcsönzök a kollekciónak. A tervező mérnökök számára ezek a megoldások egyszerűen beépíthetők a saját terveikbe. A program egy belső mapparendszert bocsát a felhasználó rendelkezésére - ezzel elemekre és ezekből az elemekből összeállított szerkezetekre bontható a modellgyűjtemény. Az egyes csomópontok könnyen szétszedhetőek, átalakíthatóak, átméretezhetőek.

A kábelszerkezeti megoldásokat tartalmazó csomópontokhoz egy kötélszerkezetek gyártásával foglalkozó cég ingyenesen letölthető kötélkapcsolati, illetve kötélfoglalati megoldásait importáltam a projektbe. Az összeépített csomópontokhoz felhasznált elemek mögött tehát konkrét gyártmányok vannak, valós méretekkel.

A háromdimenziós modellgyűjteményből renderelt képeket, videókat és tervlapokat nyerek ki. Az összes, így létrehozott anyagot kétféle módon publikálom.

Egyrészről elkészül egy TDK dolgozat, mely három részből fog állni: egy DVDből (mely az összes modellt, képet és videót tartalmazza), egy eligazító és összefoglaló célú füzetből (ide kerülnek a szerkezetekkel kapcsolatos leírások, magyarázatok, magyarázó ábrák), illetve egy tervlapgyűjteményből (ez egy kinyomtatott anyag lefűzött képekkel és vonalrajzokkal).

A másik publikálási mód egy honlap összeállítása, a domainnév: www.membranedetail.com. Ezen a honlapon keresztül mindenki számára elérhető lesz az összes videó, kép, tervlap és modell, valamint az előző TDK dolgozatom teljes tartalma. A célkitűzések közt szerepel az is, hogy minél szélesebb körben elérhető legyen ez a gyűjtemény. Az interneten egyelőre nem lelhető fel ilyen kollekció, viszont a membrane detail címszóra durván háromezer keresés érkezik világszerte a nagyobb keresőhonlapok szerint.

A kollekció részét 24 sarokszerkezet, 17 lehorgonyzási szerkezet, 3 toldási kapcsolat, 28 árbocszerkezet, 17 példa-jellegű (az előzőekből összeépített) típusszerkezet, valamint számtalan (többek közt a gyártótól importált) elem modellje képzi.

szerző

  • Füzes Bálint Péter
    építészmérnök
    nappali

konzulens

  • Dr. Hegyi Dezső
    egyetemi docens, (külső)