Regisztráció és bejelentkezés

AQUATECTURE - Építészeti kísérletek a klímaváltozás okozta áradások és tengerszint emelkedés kihívásaira

A klímavátozás többek között nagyobb esőzésekkel és a tengerszint növekedésével jár, melyek közül ez utóbbi a szökőárak magasabb kockázatához is köthető. Ezek számos tengerpari ország számára jelentenek súlyos következményeket. Jelenleg körülbelül 600 millió ember él a tengerpartokon. Becslések szerint már 2050-re 140 millió ember otthona lesz víz alatt dagálykor és 300 millió ember lakhelyén lesz áradás minden évben.

A 21. század végére a globális átlagos tengerszint akár 1 méterrel is megnőhet, így a tenger 5 millió km² területet árasztana el a világ alacsonyan fekvő területeiből, elpusztítva az összes termőföld harmadát.

A vízszint emelkedése az élet számos területét befolyásolja: lakóhely, munkahely, étel-, víz- és energiaellátás, közösségi terek. Vannak országok, amelyeket már évek óta kutatnak, kísérleteznek és próbálnak megoldásokat találni arra, hogyan tudnának alkalmazkodni a kialakuló helyzethez.

A szárazföldi terjeszkedés korlátozott, azonban mi történik, ha az ember nem a szárazföldre, hanem a vízre kezd építkezni? Vajon úgy is biztosíthatóak a mindennapi életben megszokott körülmények?

Dolgozatomban az árvizek és a tengerszint emelkedéséből következő problémákkal szemben legveszélyeztetettebb városok, országok építészeti megoldásait és terveit elemzem. Ezek közül is azokra a megépült és tervben lévő projektekre fókuszálok, amelyeket a vízre terveztek, ezáltal bemutatni egy másfajta építészet, másfajta élet lehetőségét.

szerző

 • Szepesi Anna
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Alföldi György
  egyetemi tanár, Urbanisztika Tanszék
 • Kurucz Olívia
  doktorandusz, Urbanisztika Tanszék