Regisztráció és bejelentkezés

Vízparti területfoglalások

Dolgozatomnak a választott témája, a magyarországi vízpartokon megjelenő középületek helyfoglalása, helyhasználata (Balaton, Velencei-tó, stb.). Elsődleges célja a kutatásnak, hogy egy általános, átfogó képet nyújtson az ilyen típusú épületekről, területfoglalásokról. Néhány fontosabb, izgalmasabb épületet, épülettípust kiválasztva és azokat tovább elemezve, szeretném feltárni azoknak mind pozitív, mind pedig negatív aspektusait. Szeretném vizsgálni azt, hogy ezek az építmények hogyan működnek saját mikrokörnyezetükben, valamint, hogyan illeszkednek az őket körülvevő tágabb épített, és természetes környezetbe.

Ezek közül a helyszínek közül a hozzám legközelebb állót emelném ki, ez pedig a tatai Öreg-tó partján elhelyezkedő volt Esterházy istálló és lovaspálya területe, és az oda tervezett szálloda beépítés (még nem valósult meg). A terv a helyi lakosság köreiben igen nagy port kavart, és engem sem került el a téma, sem, mint tatait, sem, mint építészhallgatót.

Léptékeiben az Öreg-tó jóval kisebb, szignifikánsan különbözik mind funkciójában, mind pedig karakterében az elsősorban üdülési célokat kiszolgáló nagyobb tavainktól. A dolgozatomban ezeknek a példáknak az összehasonlításán keresztül próbálok meg megfogalmazni, egy kifejezetten a tatai tó partjára vonatkoztatható magatartásformát.

csatolmány

szerző

  • Etter-Domoszlay Tamás
    Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Fejérdy Péter
    egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést