Regisztráció és bejelentkezés

Az egri vár különleges kerengője

Eger vára mind a mai napig rejteget felfedezésre váró titkokat. A ma is látható kövek és a föld által fedett értékek rengeteg történetet tudnak mesélni a ma emberének. A legtöbbeknek az egri várról mégis általában az 1552-es diadal jut eszébe. Ám ezen a jelentős sikeren kívül is tartogat érdekességeket a vár. Kevésbé ismert tény, példának okáért, hogy itt állt a korban az ország egyik leghatalmasabb székesegyháza. Vagy, hogy Magyarországon elsőként Egerben bukkantak rá székesegyházzal egybeépített kerengőre. Ez az építési mód egykor Európa-szerte elterjedt volt, ám hazai emléket idáig csak a hevesi városban találtak.

Erről a középkori kerengőről a mai napig meglehetősen kevés információval rendelkezünk. Évtizedekkel ezelőtt Kozák Károly már megtalálta egyes részleteit, ám püspöki kerengőként csak a 2016-os feltárások során azonosították a romokat. Az évszázadok és különösen a 2000-es évek építkezései nagymértékben megrongálták az egykori köveket. Ám ez nem akadályozhat meg minket abban, hogy felfedezzük az egykor itt élők környezetét.

Kutatómunkám folyamán ennek az eddig kevéssé ismert építménynek szeretnék utánajárni, történetét megismerni, a székesegyházhoz való kapcsolatát megfejteni és korszakolni. Az adatgyűjtést követően, végül a helyi maradványok és korabeli, hazai és külföldi példák átvizsgálásával létre szeretnék hozni egy elméleti rekonstrukciót.

csatolmány

szerző

  • Bácsi Kinga
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Daragó László
    docens, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék