Regisztráció és bejelentkezés

Kapcsolt gerébtokos ablak felújítása

Kapcsolt gerébtokos ablak felújítása

Az elmélet és a lehetőségek összefeszülése egy konkrét XIX. sz. végi nyílászáró kapcsán

Egri Mátyás - Sándor Eszter

Konzulens: Pataky Rita, Kovács Máté Gergő

Egy igen különleges lehetőség adatott meg nekünk, hiszen úgy gondoljuk, ritkán fordul elő, hogy hallgatóként valós tervezési feladatban kell helytállni, amiben ráadásul a szakma, a hobbi és az érdeklődés egyesülhet. Nekünk ezt jelentette a Bihari János Kulturális Egyesület és Táncegyüttes Akácfa utcai székház tereinek és ezen belül is az utcai homlokzati ablakok felújítása. A feladat első pillanatra egyszerűnek tűnhet, még akkor is, ha kétszint magas kapcsolt gerébtokos ablakokról van szó, de a valóság egészen mást tartogatott a számunkra, mivel egy korábbi átalakítás során közbenső osztófödém is készült. A munka megkezdésekor az Együttes „szájhagyományán” kívül semmilyen információ nem állt rendelkezésünkre az épületről és szerkezeteiről, így az alapos felmérési munkák mellett kutatómunkát is végeztünk az épület történetével, építési idejével kapcsolatban, ami alapján a korabeli építési könyvekkel összevetve rekonstruálni tudtuk a nyílászáró szerkezetet.

A Tudományos Diákköri Konferenciára készített munkánkban nem csak a konkrét nyílászáró felújítását mutatjuk be, hanem igyekszünk a tapasztalatainkat és kutatásainkat összegezni, bemutatjuk a kapcsolt gerébtokos nyílászárókra vonatkozó, jelenleg tudományosan is elfogadott felújítási lehetőségek általunk kidolgozott értékelési rendszerét, ami rávilágított arra, hogy ezek a módszerek nem minden esetben alkalmazhatók és sokkal több szempontrendszert kell egy-egy felújítás során figyelembe venni, melyek a mi végső választásunkat is segítették.

Mivel Budapesten is több olyan épület található, ahol közbenső födémet alakítottak ki történeti nyílászáró előtt, így a kidolgozott értékelési rendszer segítséget nyújthat más, hasonló esetekben is.

csatolmány

szerzők

 • Sándor Eszter
  Építész mesterképzés magyar nyelven - épületszerkezeti specializáció
  mesterképzés (MA/MSc)

 • Egri Mátyás
  Tervező-építészmérnök MSc
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Pataky Rita
  egyetemi mestertanár, Épületszerkezettani Tanszék
 • Dr. Kovács Máté Gergő
  tudományos munkatárs, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék