Regisztráció és bejelentkezés

A Stoczek menza akusztikai rehabilitációja

A Stoczek Menza akusztikai rehabilitációja

A Stoczek menza többet jelent egy olyan közösségi térnél, ahol tanárok és diákok együtt tölthetik ebédidejüket. A menza helyet ad a társalgásnak, kapcsolatépítésnek és lehetőséget teremt a mindennapi munkából való kiszakadásra. Jelenlegi állapotában az épület azonban nem teljesen alkalmas erre a közösségi funkcióra, mivel a kommunikációt megnehezíti a konstans zaj. Dolgozatunk célja, hogy a jelenlegi állapot problémájának körbejárása, megvizsgálása után egy olyan átalakítási javaslat szülessen, amelynek révén a Stoczek menza megfelelő helyszíne lehet egy jó beszélgetésnek, illetve olyan épületté válhat, ahová az emberek nem kizárólag csak étkezni ülnek be. Az étkezde használhatósága jelenleg akusztikai akadályokba ütközik, amelynek a feltárása építészeti feladat is. A teremakusztika segítségével dolgozatunk erre a problémára kíván megoldást találni.

Az akusztika hanggal és rezgésekkel foglalkozó, több szakágat magába foglaló tudomány. A teremakusztika fiziológiai szempontból is befolyásolja a mindennapjainkat. Ha a konstans zajszint magas, könnyen megfájdul az ember feje, nehezebben lehet megérteni a mellettünk álló mondandóját. Ez egy láncreakciót generál, mivel elkezdünk hangosabban beszélni, így a teremben a zajszint is emelkedni fog. Nagyon fontos szerepe van az építészeti elgondolásoknak, anyagválasztékoknak és koncepciónak abban, hogy ezt a konstans zajterhelést a lehető legalacsonyabb szinten tudjuk tartani.

Dolgozatunk helyszínén a kutatómunka a jelenlegi állapot vizsgálatával kezdődött. Először zajméréseket végeztünk ebédidőben, hogy lássuk a jellemző zajszinteket. A zajmérések eredménye igazolta a felvetésünket: a teremben nagyon magas az alapzaj. Ezek után teremakusztikai felmérés következett. Ez az egyik legfontosabb pontja a mérési folyamatnak, amelynek során különböző adó- (hangforrás) és vevő- (érzékelési) pontok között meghatároztuk a terem ún. Impulzusválaszát. Ebből az értékből kiszámíthatók az olyan fontosabb akusztikai paraméterek, mint például az utózengési idő, valamint a beszédérthetőséget jellemző mérőszámok. Az étterem vendégterének és kiszolgáló egységének felmérése alapján elkészítettük a teremakusztikai szimulációhoz szükséges 3D modellt is. A számítógépes szimulációval először a jelenlegi állapotot vizsgáltuk, majd teremakusztikai méréssel kalibráltuk a modellt, amelyet egy további helyszíni hangterjedés-vizsgálat eredményével validáltunk. A különféle objektív műszeres vizsgálatok mellett a szubjektív vizsgálatok fontosságát is figyelembe vettük. Összeállítottunk egy online kérdőívet, amellyel az éttermet használó közönség véleményét gyűjtöttük össze. Az itt étkezők véleménye is alátámasztotta a problémát.

A felmérések után, az elkészült 3D modell segítségével, megvizsgáltuk a különböző teremakusztikai beavatkozási lehetőségeket. Ezek között szerepelt hangelnyelő álmennyezet, függönyök és egyéb hangelnyelő objektumok hatásának szimulációja. Munkánk eredményeként egy olyan belsőépítészeti tervet készítettünk, amely a jelenlegi állapot akusztikai problémáit javítja, csökkenti a menzára jellemző zajszintet, növeli az akusztikai komfortot és élhetőbb közösségi teret hoz létre. Kutató munkánk összegzése után az a benyomásunk született, hogy az akusztika fontosságát tervezési folyamataink első lépéseibe szükséges beintegrálnunk.

csatolmány

szerzők

 • Bartos Bianka
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

 • Kálmán Mónika
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Nagy Attila Balázs
  Laboratóriumvezető, Épületszerkezettani Tanszék