Regisztráció és bejelentkezés

Vasbeton szerkezethez visszatapadó vízszigetelések kísérleti vizsgálata

Az építőipar és a használt építőanyagok folyamatosan fejlődnek, ebből a sorból természetesen a vízszigetelések sem maradnak ki. A visszatapadó vízszigetelő anyagok Magyarországon csak az elmúlt évtizedekben kezdtek el terjedni. A régitől különböző tervezési és kivitelezési logikát igénylő szerkezetekkel szembeni kezdeti bizalmatlanság feloldódni látszik, egyre többen ismerik és használják az új rendszereket. Emiatt új gyártók és új, továbbfejlesztett anyagok jelentek meg a piacon, ezzel alkalmazkodva a szakma igényéhez, miszerint az építés gazdaságosságát a technológia egyszerűsödése, valamint a kivitelezési időtartam csökkenése tudja számottevően befolyásolni. Az erre alkalmas visszatapadó szigeteléseket korábban már vizsgálták, a termékpaletta bővülésével azonban célszerűnek láttuk megismételni és továbbfejleszteni a kísérleteket, hogy pontosabb összképet kaphassunk az anyagokról.

A piacon lévő termékekkel egyre több a tapasztalat, így növekszik az elérhető gyártói alkalmazástechnikai útmutatók és rendszercsomópontok száma is, ezeket azonban az irányelvek és a szakmai szabályok nehezen tudják lekövetni. Az egyik ilyen kérdéskör az anyagok oldalirányú vízvándorlási ellenállása, amelyben jelentős különbségek vannak az egyes termékek között, ugyanis a gyártók eltérő anyagokkal és technológiával válaszolnak ugyanarra a felvetésre. A jelenség már ismert: laterális vízvándorlás esetén a nedvesség nem a sérülés helyén jelenik meg, így a szerkezetek javítása nem, vagy csak nehezen oldható meg.

Kísérleteink során arra a kérdésre kerestük a választ, hogy a visszatapadó szigetelések rendelkeznek-e oldalirányú vízvándorlási ellenállással, illetve, hogy mely tényezők befolyásolják a szerkezetek működését. Szeretnénk átfogó képet kapni a jelenségről, és összevetni a hazai piacon kapható anyagokat azonos vizsgálat által, amely további tapasztalatokkal szolgálhat a szakma számára.

szerzők

 • Rottenbacher Dalma
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Nádasi Ádám
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Heincz Dániel
  mérnöktanár, Épületszerkezettani Tanszék
 • Dr. Nemes Rita
  egyetemi docens, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

helyezés

I. helyezett