Regisztráció és bejelentkezés

Tömörség és üregesség

Az átalakulás gondolatköre, illteve annak téri megjelenítése régóta foglalkoztat. Az ellentétes minőségek egymásba fonódása, a köztük megjelenő fokozatos átmenet egy dinamikus folyamat, melynek szemléltetésben fontos szerepet játszik a mozgás és a változtathatóság.

Munkámban az átalakulás témáját a tömör és üreges szerkezetek példáján keresztül dolgozom fel egy kinetikus térinstalláció formájában. A  kezdetben zárt, szinte monolitikus tömeg fokozatosan válik nyitottá, légiessé.

Az ellentétes formavilágok közötti átmenet a térelemek mozgathatósága által válik igazán hangsúlyossá, a mozgó szobor interakcióba lép a közönséggel. Két kinetikus művet készítettem, melyek kiegészítik egymást. Az előző félévi munkám egy derékszögű kialakítású, téglalapokból építkező szerkezet, a jelenlegi esetében a háromszögletű formanyelv az uralkodó. Az egymáshoz képest elmozdítható, eleinte tömör elemek vékony, könnyű vázszerkezetben végződnek.

A használat során alakot változtató tömeg a térérzékelés új lehetőségeit nyitja meg: A sűrűsödés és ritkulás fokozatossága szabadon változtatható, akárcsak a mű arányrendszere és kiterjedése.

csatolmány

szerző

  • Tormay Bence
    Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Üveges Gábor
    egyetemi docens, Rajzi és Formaismereti Tanszék

helyezés

I. helyezett