Regisztráció és bejelentkezés

Rorschach

Rorschach

Víz és fény. A világunk két legősibb és legfontosabb eleme, az élet is megszűnne nélkülük létezni. Annak ellenére, hogy az idők kezdete óta az emberiség vizsgálatainak központjában állnak, számtalan lehetőség nem került kiaknázásra. A víz és fény harmóniája, illetve ahogyan egymás jelenlétére reagálnak és egymással oda-vissza lépnek interakcióba, egy különös, örökké mozgó és végtelenül változatos világot hoz létre. Felvetésem kutatja, hogy e két jelenség különös mozgásának elegye képes e közvetíteni egy személyiséget és hogyan torzítja azt. Mindenki látott már a nap fénye által megvilágított medencét, ahol a vízfelszínen megpattant és szétszórt napsugarak játékosan festik fel a környező falakra a hullámok egy eltorzított képét. Amint fény éri a folyadékot, az útja rögtön változik, szétszóródva bármely felületet véletlenszerűen talál el, ezzel megalkotva a mozgás egyik legatmoszferikusabb megtestesülését. Hasonlóképpen torzulhat a személyiségünk attól függően, hogy milyen csatornán keresztül közöljük magunkat. Épp ezért minden egyes ember más színben látja a másikat, önközlésünk mindenkiben más nyomot hagy. Amilyen könnyen és sokféleképpen szóródik a rólunk alkotott kép az interakcióinkon keresztül, épp úgy szórja megjósolhatatlan módon a fényt a mozgásban lévő víz.

Ezt a kettősséget felhasználva igyekeztem beleépíteni magam az installációba. A legtöbbféle ismerősöm (közeli barát, családtag, évfolyamtárs, távoli ismerős stb...) egyetlen szóban leírta, hogy mit jelentek neki s e mellé én is írtam magamról egy kifejezést. Így megalkottam az „ÉN”-t, azaz a személyiségemet egy szóhalmazzal, mely a mozgásban lévő vízre vetül. A diasort a víz őseredeti pulzálása valami teljesen új, még sosem látott formában közli a felületen mindenkivel. Ezzel, egyénileg minden néző az énem más fragmentumát vélheti felfedezni. Avagy egy belőlem a víz és fény segítségével komponált mozgó Rorschach teszt készült, mely, mint a jó vers, mindenkinek mást üzen.

Célom tehát, hogy leképezzem a mozgást, mint jelenséget a lehető legalapvetőbb formában, megalkotva egy pulzáló atmoszférát, helyet adva egy vizuális személyiség közlésnek, mely a víz és fény által annyiféle módon alakul, ahány vizsgáló szempár nézi.

csatolmány

szerző

  • Szelényi Márton
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Üveges Gábor
    egyetemi docens, Rajzi és Formaismereti Tanszék