Regisztráció és bejelentkezés

Anyagharmónia

Anyagharmónia

Vajon hol találkozhat az építészet és a képzőművészet? Mik azok a jellemzők, amik mindkettőre egyaránt vonatkoznak? Ilyen, és ehhez hasonló felvetéseken gondolkozva kerestem egy technikát, ami a két téma metszetében található, és vizsgálatával egyértelműen prezentálható mindkét művészeti ág. Így merült fel bennem a mozaik technika. A kő és üvegberakásos mozaik technológiák Bizánc korig visszanyúló múltja és használatának sokszínűsége miatt is rendkívül felkeltette az érdeklődésem.

Gyermekkorom óta személyes kedvencem Antoni Gaudí, akinek rendkívül különleges épületei sok mindenben feszegetik az építészetről alkotott idea határait. Így az ő gondolatmenete és anyaghasználata etalonként állhat ebben a témában. Organikus formái, anyaghasználata, sokakra inspiratívan hatnak; valószínűleg azért, mert ez az organikusság, természetünkből adódóan mindannyiunkban megvan valamilyen formában.

A képeket alkotó csempe és ragasztó kapcsolatával való kísérletezés egy hagyományostól eltérő eredményhez vezető módszer. A forma, a felületképző matéria és az őket összetartó anyag játéka népszerű gondolatmenet a kortárs képzőművészeti és építészeti ágazatokban. Alkotásomon keresztül vizsgálom az anyag, a szín, a forma és a kompozíció egységét, törekedve a harmonikus megjelenítési módra.

csatolmány

szerző

  • Komáromi Zsófia
    Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Pintér András Ferenc
    egyetemi tanársegéd, Rajzi és Formaismereti Tanszék