Regisztráció és bejelentkezés

Megfagyott hang

Az alapfelvetés, amire választ kerestem az, hogy hogyan alakíthatóak a hallható hangok látható képpé, hogyan tudom megjeleníteni a hangrezgéseket vizuálisan. Azaz hogyan lehet összekötni ezt a két emberi érzékelési módot.

Kutatásom során megvizsgáltam, hogy eddig a történelem folyamán milyen lehetséges válaszokat adtak erre a kérdésre. A legérdekesebbnek Ernst Chladni kísérletét találtam, amelyben a hangrezgéseket egy felület vagy membrán veszi át, amelyre porózus anyag van elterítve. A fizika törvényei miatt, ahogy a sík felület rezgésbe kezd, a por rengeteg féle szemetgyönyörködtető ábrát képes létrehozni.

A fizikának ezt az adottságát kihasználva, az alapötletet megtartva szeretném adaptálni a kísérletet. Legfőbb célom olyan alkotást létrehozni, ami összeköti a tudományt és a művészetet. Bemutatja, hogy milyen szoros kapcsolat lehet a kettő között és hogyan képes ez a két terület együttműködni, hatni és visszahatni egymásra (csakúgy, mint az építészetben). Illetve átélni és átadni az élményt, ahogy a természet törvényei a kezeink között szinte maguktól formálódnak művészeti alkotássá.

Amit a művészet unikumának érzek a tudománnyal szemben, az a személyes tényező. Úgy gondolom, hogy az alkotófolyamat legmeghatározóbb része a szubjektivitás és az elvonatkoztatás, személyes nézőponton keresztül világítunk rá a valóságra a művészetünkön keresztül. A kísérlet adaptációja során fuvolával fogok dolgozni, ami egy számomra kedves hangszer, segítségével fogom létrehozni a kiállításon bemutatott képeket.

csatolmány

szerző

  • Ludányi Nóra Tímea
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Üveges Gábor
    egyetemi docens, Rajzi és Formaismereti Tanszék