Regisztráció és bejelentkezés

Variációk egy témára

Variációk egy témára

" 2012.09.28. Kutatók éjszakája. Lomtalanítás a XII. kerületben. A Bercsényi utcában halmokban áll a szemét, őrző-védő szolgálattal."

A lakosok az évek során összegyűlt limlomokat az utcára pakolták . Ahogy kirakták a „szemetet”, az értékmentés máris megkezdődött. Gyakorlott lomisok és tapasztalan kezdők napja.

Ha jobban belegondolunk ez nem egyedülálló jelenség .Az emberek többsége újból felhasznál. Egyre nagyobb életteret kapnak a turkálók, a bolhapiacok, az ócska piacok, a garázs kipakolások.

Az újrahasznosítás anyagi és szellemi szinten egyaránt befektetést igényel. Fontos kérdésnek tartjuk az érték és az érdek közötti kapcsolatot. Mit jelent az érték a mai ember számára? Mi az értékesebb? Kérdések, amikre mindenkinek magának kell választ találnia.

Az utcai lomtalanítás kapcsán bútor felújítással kezdtünk el foglalkozni. Hosszas keresgélés után 2 különböző régi asztallal gazdagodtunk. Más kor, más anyag, más jelleg. Közös vonás a rossz állapotuk.

A munka során az asztalok sorsán gondolkodtunk. Adott tárgyakból, mit hozhatunk létre,anyagukból mit formálhatunk? Milyen funkcióval rendelkezhetnek? Lehetnek-e egy rendszer részei, esetleg kapcsolatban állnak?

csatolmány

szerzők

 • Fix Dalma
  építészmérnök
  nappali
 • Bujdosó Dorottya
  építészmérnök
  nappali

konzulens

 • Klobusovszki Péter
  egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék