Regisztráció és bejelentkezés

OurSoftRefuge / Hajlékony Tereink

A membrán felületek egy érdekes határterülete az építészetnek. Tartószerkezeti, felületi, anyaghasználati szempontból a kortárs építészetben egyre elterjedtebb, egyre kutatottabb. Ez a fajta “non-standard” építészet lehetőséget teremt a próbálkozásra, nyitottabb hozzáállásra sarkall, mint a kiforrott, biztos szerkezetek világa. A kialakuló téri szituációk részletei elgondolkodtatóak, újszerűek.

A membránok elasztikus változatai még különösebb, a megszokottól egészen más térérzetet váltanak ki a szemlélőkből. Egy puha - nyúlós/rugalmas - a használat során alakot változtató és a környezetéhez idomuló tér felfedezése újra lehetőséget teremt a tapintás felértékelésére, újabb érzékszervet kapcsolva be a térérzékelésbe.

A természetben nem áll példa nélkül az ilyen “téralakítás” - gondoljunk csak a pókhálókra! Egy struktúra kialakítása, egy szálakból álló felület, melyet elsősorban a csomópontok határoznak meg. Az építészetben is egyre gyakoribb az e módszerrel történő formálás, ám hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy hagyományos eszközökkel milyen könnyen előállíthatunk egy ilyen felületet, teret.

A téma feltérképezésére, bővebb körüljárására kísérletet tettünk már az EASA013 építészhallgatói találkozón, ahol mint tutorok egy workshopot vezényeltünk le. Ott egy vízesés fölé feszítettük ki egy csomózott elasztikus felületet.

Jelen dolgozatunk ennek tanulságait összegzi, vonja le, középpontjában ez a típusú, leginkább valóságában megtapasztalható tér áll.

szerzők

 • Macsuga Eszter
  építészmérnök
  nappali
 • Vancsura Zsófia
  építészmérnök
  nappali

konzulens

 • Vannay Miklós
  Adjunktus, Középülettervezési Tanszék