Regisztráció és bejelentkezés

Diplomamunka

Diplomamunka 2013, vegyes technika

Pályaművemmel a napjainkban egyre nagyobb figyelmet kapó plagizálásra hívom fel a figyelmet egy műalkotás létrehozásával. Magát az alkotó folyamatot egy több hónapos gyűjtés előzte meg, az alapanyagok beszerzése Budapest különböző fénymásoló szalonjaiból való gyűjtése a mű létrehozásának fontos alapfelvetése. Az egyszer használt aranyfóliák amiket szakdolgozatok és disszertációk feliratozására használnak tökéletes alapanyag, mellyel a témára mindenki számára érthetően tudok reflektálni.

Az arany használata a művészetekben már az ókor óta egy meghatározó motívium, a mindennapi profán értelmezés mellett amiben leginkább a jólét szimbólumává vált az évek során az elérhetetlen, materialista világunkon túlmutató vágyakozásnak is egyik fontos kifejezőeszköze. Anyagtalan, elidegenít, háttérrel tölt meg, nem csak képzőművészeti alkotásokat, hanem egész belső tereket, térrendszereket is.

Esetemben egy melléktermékről van szó amit ready-made alkotásként használok fel képem létrehozásában. Magán az anyagon fizikálisan nem váltaztok, a hozzáadott értéke, mely akkor keletkezik amikor használat során funkcionális értelmet kap megmarad a művemben is, csupán egy gyűjtéssel és esztétikailag megszerkesztett előadásával emelem egy teljesen más kontextusba.

A több száz szó ami megjelenik a képen mind-mind egy saját, narratív történetet takar. Ezzel az utolsó lépéssel, a ’Cím és Név’ feltüntetésével egyfajta súlyuk lesz ezeknek az elbeszéléseknek. Egymás mellé helyezve ezeket a szemlélő számára ismeretlen címeket és neveket sokkal erősebb hatás érhető el, mintha külön-külön jeleníteném meg őket.

méret: 130x96cm

felhasznált anyagok: arany-fólia, ragasztószalag, tűzőgép, fa keret

csatolmány

szerző

  • Tarcali David
    építészmérnök
    nappali

konzulens

  • Dr. Üveges Gábor
    egyetemi docens, Rajzi és Formaismereti Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést