Regisztráció és bejelentkezés

"Az én házam, az én váram"

Az én házam, az én váram

- a fotóművész háza -

„Az én házam, az én váram”, vagyis az épület magán hordozza tulajdonosa jellemvonásait, építészeti gesztusaiból következtetni lehet lakója értékrendjére, esetenként érdeklődési körére, életmódjára is. Célunk egy fiktív személy számára tervezni olyan lakóházat, mely mindenféle közhelytől mentes, nem követi a modern kor által felállított sablonokat, kerüli az imitációt. Nem meghökkentésre törekszünk, inkább egy olyan szituáció felállítására, ahol az építészeti szándék harmóniában áll az adott, valós környezetével, alázatosan igazodik hozzá, annak küllemi értékét mégis növelve.

Munkánkat a tervezési szituáció értelmezésével kezdtük, majd ezt továbbgondolva, az általunk választott virtuális személy pontos meghatározásával igyekeztünk az adott programot számunkra egyedivé és különlegessé tenni.

Budapest szép történelmi város, ideális lakóhely egy fotós számára. A város minden pontja könnyedén megközelíthető, ezért a tervezési helyszín kiválasztásánál már csak az egyéni igények és érdekek kielégíthetősége fontos.

A fotós mindig fotós, nyitott szemmel jár, munkája még hazatértekor sem ér véget, hisz bármikor jöhet egy „tökéletes pillanat”, amit meg kell örökítenie. Számára a legideálisabb lakhely a város egy magasabb pontján lehetne, ahonnan rálátása nyílik közelebbi, illetve távolabbi környezetére is, amellyel intenzív vizuális kapcsolatot ápol, ugyanakkor a városi nyüzsgéstől való elzárkózás, elvonulás is biztosítható.

Feladatunknak egy olyan építészeti szituáció megkeresését és megalkotását tűztük ki, amelybe beleszőtt lakóház a fotós számára ideális és élhető, az építész szemszögéből mindezek mellett izgalmas, s mind a mai, mind a későbbi generációk szemében értéket képviselhet.

Előkép: http://www.archdaily.com/287221/algarrobos-house-jose-maria-saez-daniel-moreno-flores/508dc67c28ba0d6f14000146_algarrobos-house-jos-mar-a-s-ez-daniel-moreno-flores__mg_4385_-copia_conflictiva_de_daniel_moreno_2012-10-11-jpg/

http://www.designboom.com/architecture/jose-maria-saez-daniel-moreno-flores-algarrobos-house-ecuador/

csatolmány

szerzők

 • Buriana Vanda Beatrix
  építészmérnök
  nappali
 • Farkas Ádám
  építészmérnök
  nappali
 • Kun Dávid
  építészmérnök
  nappali

konzulens

 • Dr. Kolossa József
  adjunktus, Lakóépülettervezési Tanszék