Regisztráció és bejelentkezés

Újraélt örökség

A római limes nagy múltú, komoly történeti értékkel bíró kincsünk, melynek fennmaradt részeit, az egyes országok egyre inkább igyekeznek az emberek számára elérhetővé, vonzóvá tenni. Az Angliától kezdődő, egészen a Fekete tengerig húzódó védműrendszer egyes részei, mint például az Egyesült Királyságbeli Hadrianus fal, már most a Világörökség részét képezik. Ezen törekvés részeként, a napjainkban Romániában, a hajdani Dacia provincia területén, szintén folyamatban van az emlékanyag feltérképezése.

Feladatunk egy romnéző kilátó megalkotása, a romániai Libánfalva közelében feltárt 2. századbeli őrtorony romjai mellett.

Célunk olyan kilátó építmény tervezése, mely egyaránt képes a helyszínen jelként funkcionálni, valamint magában hordozza a római limes kulturális örökségét.

Az építmény elsődleges feladata a feltárt romok szemlélhetősége, továbbá a környező panoráma megidézése, melyet majd 2000 éve a római őrök is láthattak.

Ezt a helyszínen található gyönyörű természeti környezet adottságaiból kiindulva, a történeti értékek szellemi és anyagbeli finom újraértelmezésével tervezzük megvalósítani.

Fontos számunkra, hogy a tervezendő kilátó szervesen kacsolódjon, mind a Traianus kora- beli őrtorony romjaihoz, mind az azt körülvevő természeti környezethez. Szintén kiemelt jelentőségű, hogy a jelként funkcionáló építmény illeszkedjen a táj adta kontextusba.

Tehát a célunk, egy, mind telepítésében, illeszkedésében, formavilágában, anyaghasználatában a történelemből és a hely géniuszából táplálkozó, kortárs elem (jel) megtervezése.

Tervünk, hogy a kilátó ne másoljon, ne átvegyen a múltból, hanem a római örökséget tiszteletben tartva, de attól finoman távolságot tartva jelenjen meg. Így finom kontrasztba helyezve, a tervezendő kilátó erősítse, kiegészítse a majdnem 2000 éves emléket.

szerzők

 • Detre János
  építészmérnök
  nappali
 • Zsoldos Anna Róza
  építészmérnök
  nappali

konzulens

 • Dr. Bartók István
  egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék