Regisztráció és bejelentkezés

Helyteremtés múlt és jelen között - Mikháza közösségi épületeinek funkcióváltása

Dolgozatunk az idén nyáron „A római limes az európai kultúrtájban” keretén belül megvalósult mikházi régészeti feltárásokhoz és felmérési munkákhoz kapcsolódó új helyek teremtésével foglalkozik. A itt lakók kezdeményezésére ezeket a funkciókat a falu központjában lévő három közösségi épületben helyezzük el.

A leletek feldolgozásához és minél nagyobb közönséget megmozgató bemutatásához megfelelő tereket kell kialakítani. Célunk a népi- és modern építészet összhangja, eme határhelyzet helyes kezelése. A régész és építész hivatás párhuzamaként megjelenő értékmentés és kapcsolatteremtés jó alapul szolgál a projekt megértéséhez és a feladatok helyes megoldásához. A kapcsolatteremtés természetesen nem csak a szakmabeliek kommunikációját jelenti, a kíváncsi társadalomra is gondolnunk kell, egy esetleges ismeretterjesztő tábor kialakítása is ezt szolgálná. A múlt régészeti feltárásai lehetőséget nyújthatnak a jelen és a jövő kulturális, közösségi fejlődésének. Ez nemcsak építészetileg fontos változásokat jelenthet Mikháza és a környező falvak életében, hanem turisztikai fellendülést, új fejlődési irányt is.

A Mikháza központjában lévő művelődési ház, tanító háza és kántor háza funkcióváltását tervezzük meg. A jelenleg rossz állapotban lévő házakba régészeti műhelyeket, raktárakat, bemutatótereket és szálláshelyet tervezünk, amelyek több időszakban különböző csoportok igényeit is ki tudják elégíteni. Olyan hely megalkotására törekszünk, ami hozzájárul ahhoz, hogy az itt élők és az idelátogatók is megismerjék a hely szellemét, felfedezzék értékeit és a már meglévő kulturális életet együtt tudják alakítani.

csatolmány

szerzők

 • Balogh Edit
  építészmérnök
  nappali
 • Dalmadi Györgyi
  építészmérnök
  nappali
 • Bailo Barbara
  építészmérnök
  nappali

konzulens

 • Dr. Gaul Cicelle
  adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék