Regisztráció és bejelentkezés

A Határ-rom kilátó

IDENTITÁS ÉS KULTÚRA

TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA – ABSZTRAKT

SZABÓ JÁNOS OZOVT9

CÍM: A HATÁR-ROM KILÁTÓ

TÉMAVÁLASZTÁS: ROMNÉZŐ KILÁTÓ

ARS POETICA

Libánfalva nem csupán egy település, aminek szüksége van egy új épületre, Libánfalva ősi építményeinek története van, melyekhez csak tisztelettel és szakértelemmel szabad hozzányúlni. Az örökség megtartása, feltárása úgy érzem a léleknek fontos, és rengeteg tanulsággal szolgálhat a beillesztés ma felmerülő problémáihoz. TDK munkám megalkotása során szeretnék a kezdetektől indulva a probléma végére jutni, miközben mások számára érthetővé teszem az általam feldolgozott információt és tudást, és tervezés során megszületett megoldást. Nemcsak tervezési, hanem kutatási munkának is érzem a feladatot.

ALKOTÁS ELMÉLETI FELVEZETŐ

Leon Battista Alberti(1404-1472), olasz reneszánsz építész elméleti munkásságát három nagy részre osztotta, ezek a robosztusság, használhatóság és szépség. A robosztusság alatt itt az állékonyságra, a statikára kell gondolni, a használhatóság alatt az épület belső tereinek funkcionális működéséről ír, illetve funkció alapján csoportokba osztja az épületeket, valamint hierarchiát állít fel köztük. Az utolsó rész a szépség, ami az arányokat és az ornamentikát foglalja össze. Szeretném, ha tervezési munkám e három építészetet, építést, építőművészetet összefoglaló részek hatására alakulna, fejlődne. A három részt igyekeznék egyforma mértékben figyelembe venni.

REFERENCIAKÉP, IDÉZET, ALKOTÁS

A képen látható kilátó egy Norvégiában található a norvég mitológiában fontos szerepet betöltő tó mellett. Létrehozása, és felépítése egy nemzetközi workshop keretében zajlott le. Szerkezete fából készült.

We regard human society as a process…We do not beleive that Metabolism only indicates accepatance natural, historical processes; rather we are trying to encourage the active development of society through our proposals.

Kisho Kurokawa, Metabolism in architecture London, 1997

csatolmány

szerző

 • Szabó János
  építészmérnök
  nappali

konzulensek

 • Dr. Gaul Cicelle
  adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Dr. Hegyi Dezső
  egy docens, Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék