Regisztráció és bejelentkezés

Identitás

A Somló a Balaton-felvidéki tanúhegyek mostohatestvére. Fivéreitől távol, a Kisalföld síkságából szigetként kiemelkedve tengeti mindennapjait. Magányát a több évezredes múltra visszatekintő emberi jelenlét enyhítette. Lankáit, majd később bazaltsapkáját is bortermelésnek vetették alá. Óvta, védte a körülötte élőket, a változó időkben megélhetést, a nehéz időkben menedéket nyújtva számukra. A természet tökéletessége és az ember halandósága itt egymásra találnak, kiegészítik majd felemelik egymást.

Számunkra ez a domborzati forma több mint egy egyszerű jel, amelyet a természet óriásként gyarapít az emberek fölé. Önazonosságát egyedül saját értékeinek tükrében lelhetjük meg, ám ezek az értékek nem mindig kézzelfoghatóak. Nem csak gazdag élővilággal vagy geológiai jellegzetességekkel bővelkedik a vidék, hanem olyan identitást meghatározó adottságokkal, amit az ember olykor nehezen tud szavakba önteni. Olyan sajátosságok ezek, amelyet csak akkor tapasztal meg valaki, ha megtekinti a várat, bejárja a hegységet, meglátogatja a szőlészeteket vagy csak elbeszélget a helyi emberekkel. Ez a hely több mint, egy bortermelő vidék.

Történelmi és természeti adottságai felemelik és új gondolatokat ébresztenek bennünk. Gondolatok, melyek kialakulása nem hagyja figyelmen kívül, hogy a környék értékeit elhanyagolják.

Tervünkkel újra harmóniát akarunk teremteni a hegyen. Szeretnénk újra gondolni a kilátó jelentőséget, a körülötte kialakult teret, a túraútvonalakkal való kapcsolatot, ezzel egy párbeszédet létrehozva múlt és jelen között, amely a meglévő értékeket és a környék identitását tovább örökíti a jövő számára.

Az alábbi linken érhető el a feltöltött dolgozat:

https://drive.google.com/file/d/1lhOSt-gETgbFfUwA7e44QNTLSX7arEgt/view?usp=sharing

szerzők

 • Laczka Áron
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Bogáthy Zsolt
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Nagy Iván
  egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék

helyezés

II. helyezett