Regisztráció és bejelentkezés

Megálló

Somlóhegy hazánk egyik legkisebb borvidéke, különleges természeti adottságokkal. A hegy egyik fő jellegzetessége a tagoltsága, amely az egykori nagyobb birtokok felosztásának köszönhető. Ez a fajta felosztás szabott gátat a nagyobb léptékű termelői munkásságnak. Tereprendezés szempontjából is megfigyelhető egyfajta tagoltság, ami a hegy textúrájában is visszaköszön. Könnyen észrevehető, hogy a vendéglátóipari egységek a hegy lábánál találhatóak, felfele haladva a magánkézben lévő birtokok, illetve présházak tárulnak elénk. A hegy csúcsához közeledve a szinte érintetlen természet dominál. A hegy arculatához hozzátartoznak a telkek között megbúvó értékek, többek között a Séd forrás is. Témánk az említett forrás és a közvetlen környezetének építészeti újragondolása és közvetett környezetéhez kapcsolása stilisztikailag.

A forrásoknak a mai napig fontos szerepe van, nem csak ivóvíz szempontjából, hanem spirituális értelemben véve is (közülük néhány tradicionális zarándokhellyé vált). Kirándulók körében gyakran kedvelt megálló-, pihenőhely, tehát funkcionálisan pihenésre, feltöltődésre alkalmas hely. Maga a forrás szó is számtalan érzést vált ki, például nyugodtság, természet közeliség, biztonság.

Koncepciónk ezekre az érzésekre és igényekre építkezik. Célunk egy olyan átmeneti tér kialakítása, amely reagál a környezetre, szerves részét képezi. Alapgondolatunk egy olyan közösségi tér létrehozása, amely megállóként funkcionál az arra járók számára, lehetőséget nyújt a pihenésre, feltöltődésre. A helyszín adottságaiból szintezettsége jelenleg kihasználatlan, szeretnénk értelmet adni neki, illetve felhasználni ezt. Ezzel párhuzamosan a régi értékek megtartása is szempont számunkra (1877-es állapot). Az általunk tervezett megálló középpontjában maga a forrás állna.

A helyszín rekonstruálásával a múltban többen is megpróbálkoztak, ezzel szemben jelenleg a forrás nem tölti be/ nem teljesen tölti be az általunk elképzelt funkciókat. A forrás jellegzetességeit kihasználva minimális beavatkozásokkal szeretnénk, ha teljes körűen ellátná feladatát.

Felhasznált szakirodalom:

Eötvös Károly: Utazás a Balaton körül. A balatoni utazás vége. (Budapest, 2004)

http://www.somloiborvidek.hu/index.php/a-borvidekrl/a-somlo-latnivaloi)

csatolmány

szerzők

 • Serfőző Eszter Fruzsina
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Zöllner Zita Gabriella
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Vasáros Zsolt
  egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Dr. Bartók István
  egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést