Regisztráció és bejelentkezés

Forráspont

Somló. Egy sajátos tanúhegy, melynek szoknyáján hazánk legkisebb borvidéke kapaszkodik fel. A táj borászatait egyre többen látogatják, a kirándulók száma is évről-évre nő, ami részben az itt történt kisebb-nagyobb infrastrukturális és építészeti beavatkozásoknak köszönhető. Ám még mindig maradtak megoldandó helyzetek, ezek egyikével – a Séd–forrás és környezetével - szeretnénk foglalkozni a munkánk során.

Somló számos különleges természeti adottsággal rendelkezik, amelyek közül az idők során pár megváltozott. Ez történt a helybeli tiszta-vizű forrásokkal is, melyből egykor négy volt. Mára elapadtak vagy beszennyeződtek, csak egy, a Séd-forrás vize maradt iható. Sokan járnak ide vízért, túraösvény is keresztezi. Vannak, akik egy nap akár többször is felkeresik, előfordul, hogy erdei állatok is látogatják. Értékes pontja a hegy kultúrájának.

Ezt a helyiek is így gondolják, melynek bizonyítéka, hogy 2013-ban egy közösségi beavatkozás formájában rendezték a forráskörnyezetét, de ez nem feltétlenül használta ki a hely adottságait. Úgy gondoljuk, hogy ennél többrétűbb igényeket is ki tudna szolgálni a forrás és környezete. Szeretnénk olyan építészeti megoldást létrehozni, mely mind a helyiek, mind az idelátogatók számára megkönnyíti a napi használatot, értéket képvisel, hangsúlyozza a hely fontosságát, és illeszkedik a somlói tájba.

Elképzeléseink között szerepel egy fedett pihenőhely kialakítása, javítani a helyszín autósközlekedését, ezzel párhuzamosan erősíteni a gyalogoskapcsolatait, megkönnyíteni a forrásból való vízvétel lehetőségét, továbbá rendezni az itt található kihasználatlan zöld területeket. Beavatkozásainkkal vonzóbbá szeretnénk tenni az itt-tartózkodást, hogy az idelátogatók hosszabb időre is élvezni tudják a hely egyedülálló adottságait.

csatolmány

szerző

  • Yang Zhu Qing
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Szabó Dávid
    adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék