Regisztráció és bejelentkezés

do~na (Vegyél észre!)

Az idei félév TDK-témái közül a "Duna-táj-térkép" kidolgozását választottuk. A témával nem csupán térképként szeretnénk foglalkozni, sokkal inkább rámutatnánk a Duna-partot érintő problémákra, hiányokra, potenciálokra.

Úgy gondoljuk, a budapesti lakosságnak nincs igénye arra, hogy tartalmas időt töltsön a folyóparton, vagy az ahhoz közeli területeken, és sokszor észre sem veszik, micsoda lehetőségek rejlenek benne. Égető problémának tartjuk, hogy tudatosan nem vigyáznak a Dunára. Feltételezzük, ha többen használnák az Európát átszelő folyót s vidékét, a társadalom jobban magáénak érezné azt, és jobban oda is figyelne rá.

Fel akarjuk hívni az emberek figyelmét arra, hogy ha nyitott szemmel járnak, figyelik a környezetüket, megannyi lehetőséget láthatnak az őket körülvevő tájban, és kis odafigyeléssel sokkal szebbé tehetik a folyót övező partszakaszt.

Egy képsorozat megalkotásával demonstrálnánk a fent megfogalmazott problémákat, rámutatva a "Duna lehetőségeire", amik ugyanakkor a mi lehetőségeink is. Fontos, hogy ne azt tartsuk szem előtt, ami számunkra, embereknek fontos. Inkább tegyük fel magunkban a kérdést:

"A Duna hogy érzi magát?".

Az imént feltett kérdés megválaszolásában egy közösségi média platform lesz segítségünkre, az instagramot fogjuk használni a TDK prezentációs felületeként.

A mai generáció rengeteget használja életének dokumentálására az Instagramot, ezért úgy érezzük, hogy a legautentikusabb választ a Duna saját Instagram oldala adhatná meg. Ezzel tükörképet kívánunk állítani a felhasználóknak, hogy ezen a színtéren ahelyett, hogy csak magukkal foglalkoznának, adjanak, illetve találjanak olyan programlehetőségeket, melyek a Duna "jólétéhez" járulnak hozzá.

TDK-dolgozatunk fókusza Budapestre esik, mivel fővárosunkban a jelenlegi városszövet miatt sok kihasználatlan terület helyezkedik el a Duna mellett. A későbbiekben az is elképzelhető, hogy projektünk tovább fejlődik, és más városokra, környező településekre is kiterjed majd.

szerzők

 • Szücs-Tassy Karina
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Cser Petra
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Fonyódi Mariann
  egyetemi docens, Urbanisztika Tanszék