Regisztráció és bejelentkezés

Sodrás

A Duna fontos szerepet játszik a mindennapi életben. Akik a fővárosban laknak, a hídról csodálhatják, épületek ablakaiból, esetleg a rakpartról, akik délen laknak, horgásznak vagy fürdőznek benne. Használjuk, szeretjük. És tettük ezt tíz éve, száz éve, ezer éve. Kereskedelemre, szórakozásra, közlekedésre, vagy akár hadi célokra. A Duna az életünk része, egy állandó jelenség.

Vagy mégsem? "Kétszer nem léphetsz ugyanabba a folyóba." Írta Hérakleitosz Krisztus előtti 6. században, utalva az élet és a folyó párhuzamára. A folyó napról napra, percről percre változik. Ahogy változik, úgy alakítja környezetét. Az állandónak hitt környezetet, az épületek, hidak, városok arculatát nagyban befolyásolja a Duna, mialatt maga a folyó is formálódik.

Változó világunkban, felgyorsult életvitelünk egyre jobban hasonlít a vízhez, amit a folyamatos sodrás és áramlás mozgat. A körülötte lévő épített környezet, a természetes táj állandósága is megtörik a sodrás hatására. Megváltoztat, mialatt ő maga is változik - gondoljunk csak a folyó medrére, állandónak gondoljuk, de nincs két pillanat, mikor azonos állapotúnak mondható. A hónapok múlásával, az évszakok változásával a víz a közvetlen közelében szigeteket, öblöket, zátonyokat alakít ki, vagy éppen elmorzsolja, elönti, elsodorja azokat. A változás mozgató rugója a víz sodrásának hatalmas ereje. Életet teremt és rombol. Ezt a folyamatot szeretnénk modellünkön megjeleníteni, ami egy állandónak tűnő szituáció változását mutatja be.

A folyamat bemutatásaként egy szigetet figyelnénk meg a Dunán, ahogy az idő és a sodrás alakítja életét. A folyó hozta létre, a folyó formálta, esetleg el is mosta? Aztán újraépítette? Elsodorta? A vizsgálatunk során a sziget élete kerül középpontba, miáltal bemutatásra kerül a változás, amit a Duna hoz létre a sodrásának köszönhetően.

Változásban az állandóság / Állandóságban a változás.

Mi változik, és mi marad?

A város áll.

Az épület áll.

A meder áll.

A híd áll.

A folyó változik... Állandóan.

szerzők

 • Hernáczki Dóra
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Burányi Fanni
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dr. Vörös Tamás
  egyetemi adjunktus, Urbanisztika Tanszék