Regisztráció és bejelentkezés

INFRA

A vizuális művészetek alapvető természete, hogy olyan anyagokat, eszközöket, eszközrendszereket használnak, melyek emberi képességekkel érzékelhető fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek, így elsősorban szabad szemmel láthatóak, esetleg tapintható formájúak, textúrájúak.

Az INFRA projekt kísérletet tesz arra, hogy az előzőektől eltérően, egy szabad szemmel nem érzékelhető fizikai tulajdonságot vizualizálva hozzunk létre művészeti alkotást. A projektben ez a tulajdonság az energia állapot, vagyis hőmérséklet. A cél az, hogy egy dinamikus forma hőmérséklet változásait megjelenítve jöjjön létre valami egészen új látvány. Természetesen a látvány megörökítése valamilyen mozgóképet, video felvételt eredményez, ami csak egy bizonyos leképeződése a vizsgált tulajdonságnak. A cím éppen abból ered, hogy ennek a leképeződésnek a létrejötte az infravörös sugaraknak köszönhető. Így szemmel nem, vagy csak alig érzékelhető, azonban valós jelenség láthatóvá tétele során nyerünk izgalmas vizuális élményt.

A projekt megvalósításának érdekében három alapelemet kellet az alkotáshoz megfelelően kialakítani, kiválasztani: a tárgyat, aminek az állapotát változtatjuk, az eszközt, amivel ezeket a változásokat elérjük, illetve az eszközt és módot a felvétel elkészítéséhez.

A tárgy anyaga jó hővezető, könnyen alakítható 1,2 mm átmérőjű acélhuzal. Kialakítása az energiaáramlás folyamatos körforgásának gondolatiságából fakadóan kétszeresen térbeli csavarvonal, melynek orsó átmérője mindkétszer 10mm. Az így nyert formát felfüggesztve, és megpörgetve, az dinamikus, áramló mozgást végez.

Az eszköz, mellyel az energiaállapot változásokat elérjük, olyan gázégő, mely akár 1200 Celsius fokos szúróláng generálására is képes. Ez alkalmas koncentrált, és irányított izzítást végrehajtani az acél huzalon, illetve a magas gáznyomás mozgásba is hozza a tárgyat.

A felvétel elkészítéséhez a „láthatatlan” energiaállapotok feltárására is alkalmas eszközre, hőkamerára volt szükség. Ez több színskálát is használ a megjelenítés során, melyek mindegyike érdekes lehetőségeket nyújt.

A kész alkotás tehát egy hőkamerával készített felvétel, mely művészeti szándékkal készült.

csatolmány

szerző

  • Andrási Alex Gyula
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Üveges Gábor
    egyetemi docens, Rajzi és Formaismereti Tanszék