Regisztráció és bejelentkezés

Angyalok a kertben

Gondoltál már arra, hogy a mai fejlett világban a zene mennyire alapvető eleme az életünknek? Érezted-e már, hogy egy hangszer megszólaltatása milyen különleges hatást gyakorol rád? És belegondoltál már valaha abba, hogy valakinek ez az egyetlen lehetősége? Lehetősége a fejlődésre, a tanulásra, a számunkra alapvető viselkedési normák elsajátítására. Mert nem egyforma háttérből építkezünk, de a zene az a csodaszer, ami varázslatos erejével sok mindent képes megváltoztatni.

A tervezési feladat alapvető célja a miskolci Nyitott Ajtó Baptista Iskola zenepavilonnal való bővítése, ahol a hátrányos helyzetű diákokból álló Rézangyalok méltó módon zenélhetnek. Az iskolában működő Symphonia program módszertanában a zene kerül a középpontba. A zene egy oktatási eszköz, amivel a gyerekek érzelmi/értelmi/társas képességeit formálják és bevezetik őket a társadalmi normák világába. Az együtt zenélés több annál, aminek elsőre tűnhet. Fegyelmet ad, segíti a közösségben való beilleszkedést és együttműködésre tanít. Célunk, hogy ne csak egyszerűen helyet adjunk a zenekari próbáknak, hanem az, hogy az iskola ligetes udvara központi részévé váljon a pavilonnak, olyan szférát létrehozva, ami megnyugvást és biztonságot sugároz. A zene erőteljes hatása mellett a természet közelsége és az ezzel együttjáró környezetváltás pozitív hatást gyakorolhat a sokszor figyelemzavaros gyerekekre.

A tervben próbálunk minél költséghatékonyabb megoldásokat választani, hiszen ebben a szituációban ez az egyik – ha nem a legfontosabb – szempont. Olyannyira, hogy bizonyos helyzetekben a gazdaságosság felülírhatja az esztétikát, hiszen a legfontosabb, hogy létre tudjon jönni ez a hely. Ennek jegyében nem csak a kivitelezési költségek minimalizálására, de a kihasználtság maximalizálására is törekszünk, ami az építészeti programunkat is alapvetően befolyásolja. Többfunkciós tereket alkotunk, hogy azok a próbák idején kívül is használatban legyenek, szolgálva akár az iskolán kívüli tágabb közösséget is. Egy olyan hely létrehozása a célunk, ami nem csupán próbateremként funkcionál, hanem annál sokkal többet jelent: egy találkozási helyet, iskolán kívüli elfoglaltságot, biztos pontot a bizonytalan hétköznapokban.

A kép forrása a Szimfónia program - Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola Facebook oldala.

szerzők

 • Chromicsek Adrienn
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Petró Liza
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Vincze László
  egyetemi docens, Lakóépülettervezési Tanszék