Regisztráció és bejelentkezés

polimodul

Napjainkban az építőipar egyre inkább abba az irányba fejlődik, hogy csökkentse vagy kiváltsa az élő munkaerőt. Kiselemes tégla helyett falazóelem, falazóelem helyett panel, panel helyett modul. Az utóbbiról szól ez a TDK dolgozat. A modulrendszereket talán legkönnyebb kisebb léptékű, kompaktabb házaknál elemezni, kikísérletezni, például hétvégi házaknál.

Jelenleg a moduláris épületekkel foglalkozó cégekre az jellemző, hogy ha kisebb modulokat illesztenek össze, akkor azokat csak egy tengely mentén helyezik el. Ez kisebb léptékben még nem feltétlen gond, de ha egy nyaralóba több hálószobát akarunk, akkor ezzel a módszerrel kezd jelentősen hosszúkássá válni az épülettömeg.

A célom olyan modulrendszert tervezni, ahol lehetőség van arra, hogy a felhasználó kedvére válogathatja össze a funkciókat és akár az egyes funkciók paramétereiről is dönthet, illetve lehetőség nyílik ezek utólagos cseréjére. Szinte bármikor lehessen hozzáadni vagy akár elvenni, kicserélni egy-egy épületelemet. Az egyes épületelemek szélsőséges esetben, akár önmagukban is használhatók legyenek. Szükségesnek tartom, hogy több irányba is bővülhessen az épület, ne csak egy tengelyre legyenek felfűzve a blokkok, hanem kirakós szerűen terjedhessen, akár függőlegesen is. A több, különböző méretű modul változatos összekapcsolódása különleges téri formákat alkothat és ami fontosabb, hogy jobban ezálátal az épület jobban alkalmazkodhat a terepviszonyokhoz.

szerző

  • Varjasi Máté
    Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dankó Zsófia
    egyetemi adjunktus, Lakóépülettervezési Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést