Regisztráció és bejelentkezés

Moduláris társasház

Moduláris társasház

Készítette: Csupász Szabolcs és Lombár Eszter

Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Építészmérnöki Kar

Lakóépülettervezési Tanszék

Konzulens: Nagy Márton DLA

Az építőanyag gyártás és az építkezések jelentős részben járulnak hozzá a világ szén-dioxid kibocsátásához. Az ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében mind anyaghasználati mind kivitelezési megoldásokra keresünk olyan alternatívát, melyek környezetkímélőbbek és emellett a befektetett idő és pénz szempontjából is gazdaságosak. Az előregyártás, ezen belül is a moduláris építészet ad erre egy gyors, több helyszínre adaptálható megoldást.

A moduláris építészet legnagyobb előnye, hogy a rendelésre gyártható egységek a helyszínen összeépítve sokkal kevesebb időt és munkaerőt vesznek igénybe, mint egy hagyományos építkezés. Emellett maga az előregyártás a befektetőnek is mind időbeli mind pénzügyi kiszámíthatóságot ad. Ennek a struktúrának szintén mérvadó pozitívuma, hogy a leendő tulajdonosok a ház megépülése előtt meg tudják tekinteni az elemeket, ezáltal könnyebben tudnak döntést hozni a befektetést illetően.

A dolgozatunk fő témaköre, hogy hogyan lehetséges kialakítani egy olyan rendszert, ami megtartja az egyensúlyt a sorozatgyártás és az egyediség között. A moduláris szó kapcsán eszünkbe jutó ’70-es évek panelépítészetét átformálva hogyan lehet megtörni annak monotonitását, személytelenségét és egy építészetileg szabadabb, változatosabb azonban mégis ugyanannyira funkcionálisan egyszerű rendszert megalkotni. Tervezési munkánk során fontos szempont az épület telekhez való alkalmazkodása, környezetbarát megépítés, gazdaságosság, gyors kivitelezés és minél többféle igényeket kielégítő otthonok teremtése.

szerzők

 • Lombár Eszter
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Csupász Szabolcs
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Nagy Márton
  docens, Lakóépülettervezési Tanszék