Regisztráció és bejelentkezés

Kirakós Ház

KIRAKÓS HÁZ

„PuzzleHome”

A hétvégi házak jellegzetessége, hogy kis alapterületen kell olyan helyeket kialakítani, melyek egy teljes család mindennapi életéhez szükségesek. Egy nyaralás, vagy egy hétvégi együttlét alatt is legtöbbször ugyanazok az igények lépnek fel az épített környezettel szemben, mint a hétköznapokban.

A moduláris házak a 21. században egyre népszerűbbek és keresettebbek lettek. A lakhatás az elmúlt évszázadhoz képest megváltozott, ezért a gazdaságosság, energiatakarékosság, tömeggyárthatóság szempontjából több megoldási kísérlet született, például a moduláris otthonok. A moduláris otthonok olyan lakóhelyek, amelyeket ellenőrzött gyári környezetben építenek szakaszokban vagy modulokban, majd szállítanak az építkezésre, ahol akár mobil alapokra telepítik és építik fel őket. A moduláris otthonokra jellemző a rövid építési idő, ár megtakarítás, rugalmasság. Amikor az igények megváltoznak, a moduláris épületek szétszerelhetők, a modulok a következő használatukra áthelyezhetők vagy felújíthatók. Az épületelemek összeszerelése és mobil alapokra telepítése környezetbarát ,mivel a hagyományos építkezéssel szemben csökken a építkezési hulladék.

Kutatásom célja egy modern, kiemelten energiatakarékos és fenntartható moduláris házépítési rendszer megalkotása. A Puzzle kétdimenziós kirakós játékot mindenki ismeri gyerekkorából. Célom a társasjáték elvének újraértelmezése és felhasználása egy háromdimenziósra kiterjesztett moduláris építési rendszerben. A játék elvével ellentétben (egy-egy elem csak egy helyre helyezhető el), egy építmény esetében a háromdimenziós tervezés nem csak egyféleképpen oldható meg.

Az épület több modulból épül fel: akár funkciók szerint, akár épületszerkezetek szerint. A modulok önmagukban lehetnek vizesblokkok, szobák, nappalik, vagy egyéb rendeltetésű helyiségek. Az elgondolásom több különböző méretű és alakú kirakós házmodult tartalmaz, melyeket a hely adottságai és az adott igények és lehetőségek alapján folyamatosan lehet bővíteni, így minden ház egyedivé válhat.

Célom, hogy a „PuzzleHome” moduljai értelmesen akár több mint 100 féleképpen is összeállíthatók, összekapcsolhatók legyenek, követve a családi életciklus alakulását is. Ha egy család bővül, akkor komolyabb fejlesztés nélkül lehet majd bővíteni „kirakós otthonukat”, de egy -egy elem elbontását követően is lakható marad az épület. A „PuzzleHome” elemek horizontálisan és vertikálisan is kapcsolhatók, egymás mellé sorolhatók, vagy egymás fölé is építhetők.

Nem mobilház és nem konténerház, a hasonlóság csak annyi, hogy azokat is lehet szállítani, de a kivitelezésnél használt anyagok a „PuzzleHome” esetében a családi ház építésnél megszokott igényszintűek. A moduláris konténerházzal szembeni előnye, hogy ezzel a technológiával a tervezési szabadság, a lakhatási igények kielégítése és a családi életciklus követése rugalmasabb. Igény szerint a ház akár teljesen nulla külső energia igénybevétele nélkül is megépíthető, így a „PuzzleHome” autonóm is működhet a mai igények kielégítésére.

FORRÁS:

https://www.adria-mobilehome.com/modular-homes

https://www.instagram.com/p/CFU_1tTAk6v/?igshid=1tcgzieeuyjhb

https://methodhomes.net

https://www.championhomes.com/modular-homes

https://dominohomes.eu

https://www.facebook.com/keszhaz/photos/mobilházak-konténerházak-puzzlehome-épületek-könnyűszerkezetes-házak-gyártása-pe/2970075776358082/

http://www.jncnhomes.com/?gclid=Cj0KCQjwtsv7BRCmARIsANu-CQcSL_98SlyndMBah72-e9ZvztYaW2GxUUTE5wwsXQMLl0BRpRZpgwEaAqPvEALw_wcB

https://www.made-in-china.com/cs/hot-china-products/modular_home.html?gclid=Cj0KCQjwtsv7BRCmARIsANu-CQemtXq4CExCbde-uNrURTDZYE1B0MCBY6I6dvUe7u-zZyNiJ5jxTO0aArLrEALw_wcB

https://puzzlehome.eu

https://kp.hu/puzzlehome-csaladi-haz-melyet-akar-tobbfelekeppen-is-osszerakhatsz/

csatolmány

szerző

 • Bakó Dávid
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Varga Tamás
  egyetemi docens, Lakóépülettervezési Tanszék
 • Tóth Emese
  építész tervező, 2sl_studio (külső)

helyezés

III. helyezett