Regisztráció és bejelentkezés

Jelen/lét

Jelen(lét)

A friss előrejelzések szerint a Föld népessége a 2019-es 7,7 milliárdról 2050-re 26 százalékkal, 9,7 milliárd főre fog gyarapodni. Világszerte az emberek nagy része zsúfolt városokban, sűrűn lakott területeken él, ahol nincs lehetősége rekreációra. Így egyre többen keresnek erre alternatívákat, ezek közül pedig a legjobb megoldás, hogy a város zajától távol egy nyugodtabb, természetközelibb helyen létesítenek egy ilyen házat. Mivel az társadalom nagyobb része él továbbra is városokban és ez az arány szintén stabilan növekedni fog, ezért a jövőben valószínűleg ezek a házak csak még nagyobb népszerűségnek örvendenek majd.

Napjainkban egyre nagyobb a kereslet a mobil, gyorsan felépíthető és egyszerű lakóegységek iránt. Nyugaton ez az építéstechnológia már egészen kiforrott és elég széles körben elterjedt, azonban itthon még nagyon korlátozottak a lehetőségek ezen a téren. Valószínűleg a kis választék és az ár az oka, hogy hazánkban ez az alternatíva még nem annyira közkedvelt. Emellett az is hozzájárul, hogy a fa szerkezetű, illetve könnyű szerkezetes építéstől az emberek nagy része még ódzkodik, mert nem annyira szokványos módszer és nincs akkora tapasztalatuk a témában.

„Nagyon fontos a megfelelő egyensúlyt megteremteni - mind a külsőt, mind a belsőt. De mind a külső, mind a belső a kemény munka után igényli a pihenést és a szabadságot.”

Csernus Imre

Csernus Imre szavai ragadták meg leginkább azt a gondolatot, amely bennem is megfogalmazódott és amit alaptézisként kezelek ebben a tervezési folyamatban. A cél számomra az, hogy a megalkotott ház teljes mértékben lehetőséget nyújtson annak használójának, hogy a mindennapok okozta stresszt és monotonitást kipihenhesse. A háznak egy olyan környezetet kell teremtenie, amely biztosítja a használó számára, hogy pótolja azokat az energiákat, amit az ide érkezők elvesztenek a mindennapokban.

Egy másik fontos gondolat, ami megfogalmazódott bennem, az, hogy megtaláljam ennek a műfajnak azokat a sajátosságait, amiből az esszenciája ered. A megoldás ezeket az aspektusokat úgy beintegrálni a tervbe, hogy azok egy egymást erősítő rendszert alkossanak. Így a ház lényét nem csak egy írásos dokumentum, vagy egy előadott szöveg meséli el, hanem maga az épület. A koncepció elemeinek harmóniája szükséges feltétele annak, hogy az épület is ezt a harmóniát adja vissza a használónak.

csatolmány

szerző

  • Simon Dániel
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Kolossa József
    adjunktus, Lakóépülettervezési Tanszék