Regisztráció és bejelentkezés

Lépések a múlt felé

,,Minden nemzeti előrelépés a nemzet szellemétől függ, szelleme értelmi állásától…”

Nagy Károly szavai ezek, akinél jobban talán senki nem tudja, milyen fontos az emberi tájékozottság, a jelen és a múlt közötti összefüggés megismerése, az emberi kapcsolatokon általi tapasztalatok megszerzése. Tájékozottsága és hazaszeretete vitte őt afelé, hogy Európa legfejlettebb csillagvizsgálóját építse fel. A mi feladatunk, hogy ezt a mentalitást, elhivatottságot továbbvigyük, megismerjük nagyjaink munkásságát, vonjuk le következtetéseinket, és ezt a tudást hasznosítsuk az életünk során.

Célunk, egy olyan rendszer létrehozása, melynek segítségével az ember önállóan fedezheti fel a múlt elfeledett (építészeti) kincseit és azok kialakulásának történetét. Néha olyan történetekre bukkanhatunk, melyek egy korszakot határoztak meg, s ezek megismerésével komplex összefüggésekre derülhet fény, így kis időre belecsöppenve az adott kor ritmusába a múltat is könnyebben érthetjük meg.

A járvány miatt ajánlott volt kerülni a zsúfolt helyeket, ezért felértékelődtek hazánk rejtett értékei. Ez egy olyan közeg, tér létrehozására ösztönöz minket, mely mindenki számára biztonságosan elérhető. Egy játékot szeretnénk megalkotni, melynek segítségével motiváljuk az embereket, hogy keljenek útra, ismerjék meg közelebbi-távolabbi környezetüket, tanuljanak a múltból. Fontos szándékunk, hogy a lehető legkevesebb helyszíni beavatkozást igényelje a játék, megőrizve ezzel az örökségek természetes környezetét, és elősegítve a könnyű és gyors telepítést, akár országos szinten. Játékunknak az utazás elengedhetetlen része, ami fontos személyes tapasztalatok gyűjtéséhez, akár egyénileg, akár csoportosan járjuk be országunkat.

A játék megalkotásához a saját élményeinket vesszük majd alapul. Felkutatunk a bicskei csillagvizsgálóhoz hasonló területeket, és a hely karaktere alapján határozzuk meg az adott feladatok jellegét. Segítségül hívjuk kalandvágyó barátainkat, akik véleménye segít majd a részletek kidolgozásában. Tervben van helyi közösségek bevonása is, akik olykor emlékeikkel, olykor ötleteikkel segíthetik a program kiteljesedését.

A járvány alatti digitális lét során felértékelődött az önképzés, a saját benyomások szerzése. A mai társadalomban háttérbe szorult az önálló tapasztalatszerzés, tudásunkat sok esetben nem a saját életünkből, hanem például az Internetről nyerjük. De tudnak-e még érvényesülni ebben a kaotikus világban az utazás, az országjárás során gyűjtött élmények, felvetődött gondolatok? Mit tanított meg nekünk az online időszak, hogy tudunk ebből okulni, ezeket milyen eszközökkel lehet megfoghatóvá tenni? Miben segít nekünk épített örökségünk? Ezen kérdések mentén kutatunk, megihletődve Nagy Károly bicskei csillagvizsgálójának története nyomán.

szerzők

 • Mudra András László
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Kovács Kincső
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Balázs Mihály
  egyetemi tanár, Középülettervezési Tanszék