Regisztráció és bejelentkezés

Egyházi, közösségi tervezés

Egyházi és közösségi tervezés

Csekei Fruzsina Rita, Cserháti Dániel Lóránt

Konzulens: Kemes Balázs DLA

A 21. század vallási közösségeit érintő egyik legmeghatározóbb folyamat a szekularizáció. A gyülekezetek folyamatos csökkenésén túl, a templomba járás helyett felértékelődnek egyéb közösségi tevékenységek, programok. Ezért, ha ilyen közösségeknek tervezünk, az nem merülhet ki a szakrális tér felújításában, hanem mindig magába kell foglalnia az új, változó igényeket.

Egy ókeresztény alapvetés szerint, a templom szakrális értéke nem a kövekben, aranyban vagy egy épületben jelenik meg, hanem az összegyűlő közösségben. Ezen gondolatra alapozva tervezési feladatunkban egy meglévő keresztény magra épülő, közösség megerősítése és bővítése kerül a fókuszba.

Az egyház tradicionális rendszereinek újragondolásával a változó igények szerint kell megújítani annak tereit, épületeit. Építészeti beavatkozáson keresztül új platformokat kell nyitni egy stabil közösség kialakulásához, jelen esetben a keresztény és világi közeg találkozásához.

Ezen felvetéseknek és szempontoknak megfelelve igyekszünk tiszta és megfontolt építészeti válaszokat adni ezekre a kérdésekre. Majd a tapasztalatokat rávetítve a tervezési helyszínre aktualizálni azokat.

Hogyan kell megszólnia, láthatóvá válnia a 21. században az egyháznak a szekuláris környezetben? Lehet-e építészeti módszerekkel a szakrális és világi közeg eltávolodását, különbségeit enyhíteni? Hogyan lehet közösség alakító és erősítő hatású az építészet? Ezen kérdéseket a pályázati helyszínre vetítve, hogyan éleszthető fel a tervezési terület, minél több jelenleg is működő funkció megtartásával és bővítésével? A kápolna épülete milyen építészeti beavatkozást igényel, hogy helyszínként szolgálhasson mind egyházi, mind világi közösségnek ezek közeledésének, keveredésének?

szerzők

 • Cserháti Dániel
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Csekei Fruzsina Rita
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Kemes Balázs
  egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék

helyezés

I. helyezett