Regisztráció és bejelentkezés

Adaptatio

ADAPTATIO

[fn] latin ~ hozzáigazítás

Átalakítás, valamely műnek egy meghatározott igényű közönség ízléséhez való átformálása

A Ferenchalmi Szűz Mária Kápolna hosszú, eseménydús múltra visszatekintő, jövőre kétszáz éves életévét ünneplő, különleges műemlék Budapesten, a Budakeszi úton.

Kalmárffy Ignác építette, vendégül látta Erzsébet királynét, volt tűzeset áldozata, a főváros tulajdona, otthont adott cserkésztábor istentiszteleteinek, állt gazdátlanul, működött restaurátor műhelyként, 2011 óta pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tulajdona. Jelenleg a kápolnát áhitat, zenés istentiszteletek, koncertek és foglalkozások formájában használják.

A helyszín egyedülálló. Egy, az utóbbi években sűrű beépítésen keresztülment budai hegyoldalban fennmaradt természetközeli telek, amelyet a körülötte lecsupaszított környezetétől támfalak határolnak el.

Az arra járókat rögtön magával ragadja a hely varázslatos hangulata. Mint egy várfallal körülvett oázis emelkedik felénk a gesztenyefák lombjai közül kibújó kápolna. A megközelítés nem egyértelmű és nem is egyszerű. Egy apró törés található az utcafronti támfalon, melyből egy keskeny lépcső vezet fel minket a bejárathoz, ezt azonban csak a havi rendszerességű események alkalmával nyitják ki. A telek körüli karakteres beavatkozások és földmunkák eredményeképpen keletkezett támfal, könnyen körbejárhatóvá teszi az általa teljes mértékben leválasztott és kiemelt, egyben önálló identitású területet. Ennek következtében nem csak körüljárható, de kalandvággyal rendelkezők számára, a falra felmászva is hozzáférhető a kert. A romantikus környezet és a kisebb akadályok bennünk is felkeltették a gyermeki kíváncsiságot. A támfal szélén egyensúlyozva másztunk be, majd átküzdöttük magunkat a sűrű aljnövényzeten. Hirtelen egy olyan sajátos szituációban találtuk magunkat, melynek karakterisztikája erős hatással volt az érkezés élményére. A hely jellegzetessége a környezeti és történeti adottságaiban rejlik. Kisebb, finomabb gesztusokon keresztül lehetőség nyílik e zárvány megóvására, a hely hangulatának felerősítésére, mely a rátalálás és a felfedezés élményével lesz egész, és így teljesebbé tenni a közösség és a felhasználók számára az ott töltött időt.

Ezen tulajdonságok, a kápolna egyszerű struktúrája és a nagy gesztenyéskert tökéletes körülményt biztosítanak egy meghitt közösségi hely kialakításához.

Kismértékű beavatkozásaink célja a megújulás, újradefiniálás és alkalmazkodás. Egy olyan állapot teremtése, mely egyszerre törekszik a meglévő értékek megőrzésére, képes nyitni a közösség felé, helyet adni a találkozásnak, ugyanakkor alkalmas a védett biztonság és a zavartalan jelenlét megteremtésére.

Nyitás

A gyerekkor alkímiája

beteljesűl, sikerűl végre.

Az érintetlen kapukat,

az álom zsiliprendszerét kinyitják.

Mindenből csönd lesz és közelség.

Pilinszky János

csatolmány

szerzők

 • Dénes-Árvai Angéla
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Máté Manda
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Vannay Miklós
  Adjunktus, Középülettervezési Tanszék