Regisztráció és bejelentkezés

Lenyomat

MOTIVÁCIÓ

Az életünket eluralták a technikai eszközök, melyek megkönnyítik, felgyorsítják az információszerzést és a szociális folyamatokat, ezzel együtt eltompítják az érzékszerveinket. Például ma már mindenki GPS-t használ, és egyre kevesebben tudnak anélkül tájékozódni. Ez a technikai fejlődés a csillagászat terén is megfigyelhető. Manapság egyre kevesebben fekszenek ki a fűbe az égboltot kémlelni. Ennek okai lehetnek a felgyorsult életvitel, vagy a fényszennyezés is.

CÉLKITŰZÉSEK

A bicskei csillagvizsgáló ebből a szempontból megfelelő helyen fekszik, mivel távolabb van a város zajaitól, fényeitől és az autóforgalom sem nagy ezen a környéken. Ez a területet megfelelő helyet biztosít arra, hogy kilépjünk az impulzusokkal teli hétköznapokból, kicsit lelassuljunk és vegyük észre a körülöttünk lévő értékeket. Ehhez az kell, hogy itt ne a technológiára hagyatkozzunk, hanem saját érzékszerveinkre. Viszont jelenlegi állapotában ez az erdős rész nagyon elhanyagolt és elvadult. Maga a csillagda épülete is nagyon rossz állapotban van, ilyen formában nem hagyhatjuk a szabad látogatást. Ugyanakkor nem szeretnénk elveszíteni a terület eredeti hangulatát, de fontosnak tarjuk, hogy rendezett, komfortos körülményt tudjunk biztosítani, mely alkalmas lehet hosszabb idő eltöltésére, hogy elmerüljünk a csillagokban, vagy kiránduljunk.

MEGVALÓSÍTÁS

A kívánt cél eléréséhez szeretnénk azokból a középkori csillagvizsgálókból inspirálódni, melyeknél az emberek még nem használtak digitális műszereket, hanem a saját szemükre hagyatkoztak. A cél megvalósításához szeretnénk megőrizni az eredeti hangulatot, melynek része a technológiáktól független csillagda épülete is, melyet egyfajta történelmi lenyomatként hagynánk meg.

TÉZIS

Ez a hely méltánytalanul elfeledett, de szerintünk ezen érdemes lenne változtatni. Ugyanis ez a terület olyan atmoszférával rendelkezik, mely nagyon inspiráló lehet számunkra, és lehetővé teszi az elvonulást és a csillagos égboltban való elmerülést.

csatolmány

szerzők

 • Urbán Réka
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Szvath Réka
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Vannay Miklós
  Tanársegéd, Középülettervezési Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést