Regisztráció és bejelentkezés

Kertek alatt

Motiváció:

A Galagonyás-dombon elhelyezkedő Hegyikastély és Csillagda romja kiemelkedő példája természet és épített környezet elmosódó határának. Megvizsgálva a terület és az itt elhelyezkedő épületek történetét, arra lettünk figyelmesek, hogy egy folyamatos körforgás jellemzi ezt a helyet, melyben váltakozik az elmúlás és az újraéledés, végül pedig a természet térnyerése. Ez a minta a kezdetektől fogva jelen van: miután Nagy Károly megálmodott ide egy világszínvonalú csillagdát, az épületegyüttes alig pár évig működhetett, a szabadságharc után állami tulajdonná vált, és pusztulásnak indult. Később a Batthyány család hozta helyre újra a területet, ez a beavatkozás pedig a második világháború áldozatává lett. Napjainkban, a romkertben a vadon nőtt növények dominálnak, köztük gyümölcsfák és virágok. Ebben az idilli környezetben az épületek maradványai meglepetésszerűen tárulnak fel egy erdei séta során. Számunkra ezen felfedezés izgalma adja a hely különlegességét, mely az épített környezet elmúlásával és a természet újraéledésével alkot egy kérdéskört.

Célkitűzés:

A terület újbóli felvirágzása, a történelmében is lévő tapasztalatok alapján, szerintünk nem az épületek felújításában rejlik. A természetben megbújt romok felfedezésének élményét különböző nézőpontokból, helyzetekből vizsgáljuk. A horizont magassági eltolásával eltérő rálátásokat vennénk a térkísérlet alapjául. Így az évek óta érintetlen természetben külső szemlélőkké válunk, megfigyelhetjük az elmúlás szépségét. Azonban az embert ősidők óta hajtja az alkotás és alkotni vágyás, még ha ez a természetben valamilyen kárt is tesz. Ezen kérdések kettősségét feszegetjük, és igyekszünk rá téri javaslatot tenni.

Módszertan:

A cél eléréséhez szükséges lépések:

• szakirodalmi vizsgálat, részletes elemzés: a terület történelmi rétegeinek feltárása

• előképek keresése, a felvetéshez igazodó eszközrendszer létrehozása, térkísérletek

• alkotó munka, tervezés

Tézis:

A természet és a romok kapcsolata, az érintetlenség és az elmúlás képe egyaránt jelen vannak a területen, ami miatt az erre sétálókban egyfajta édenkert érzetet ébreszthet.

A folytonos küzdelem a természettel és az elmúlással egyfajta körforgássá alakul, ahogy ~evezünk az ár ellen és sodródunk napról napra a tegnap felé~. (F.S.Fitzgerald)

csatolmány

szerzők

 • Bodó Sára Borbála
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Szeitl Virág Nóra
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Rostás Nikolett
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Balázs Mihály
  egyetemi tanár, Középülettervezési Tanszék

helyezés

Jutalom