Regisztráció és bejelentkezés

Pontháló

A Somló-hegy Magyarország legkisebb borvidéke. A Balaton-felvidék tanúhegyeinek egyikeként minden körülmény adott a minőségi szőlőtermesztéshez, bortermeléshez.

A természeti adottságok és az évszázadok folyamán kialakult telekosztás eredményeként az épületállomány léptékében hasonló, építészeti minőségében változatos, távolról egységes arculatot mutat. A tulajdoni viszonyok, az épületek minősége és a hely identitása nem nagyléptékű beavatkozást tesz szükségessé.

A házakon jelenleg kevés funkció osztozik, melyek nem szolgáltatnak megfelelő infrastruktúrát a növekvő turisztikai igényeknek. Az elmúlt évek során a hegyre látogatók száma megnőtt, de ezzel a szálláshely kínálat nem tudott lépést tartani. Erre jelenthet léptékhelyes megoldást egy, a hegyen elszórtan telepített kisléptékű szálláshelyek hálózata.

A cél egy olyan rendszer kialakítása, amely illeszkedik a terület meglévő, sajátos szövetébe és pontjaival turisztikai hálózatot feszít ki a domborzatra. Több, pontszerű gesztus elhelyezése ideális, amely nem bontja meg a hely és ember intim kapcsolatát.

Fontos, hogy a hozzáadott elemek ne bontsák meg a táj harmonikus egyensúlyát. A hely szelleme és identitása meghatároz egy jellegzetes légkört, ahol a beavatkozás olyan tervezői attitűdöt kíván, ami szem előtt tartja a tájat és képes összhangban működni vele. Tervünk ezen hálózat megfelelő elemeinek megtalálására és lehelyezésére törekszik.

Források:

Vasáros Zs.-Dávid D.-Ferenczi N. (szerk.), A Somlóhegy Építészeti Atlasza, Budapest, 2020.

Kisberzsenyi-Nagy Gy., Az építészet láthatatlan struktúrái, Somló-hegy, 2017.

https://www.flickr.com/photos/ettubrute/sets/72157629909864772/

csatolmány

szerzők

 • Ferenczi Natália
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Marinkás Anikó
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Tóth Bence
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Szabó Dávid
  adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék