Regisztráció és bejelentkezés

alFÖLDBE

Önellátó és környezettudatos építészet, archaikus példákból kiindulva

Az archaikus és népi építészetben az emberek a környezeti adottságokat és erőforrásokat felhasználva építettek, mely építmények pusztulásuk után ismét visszakerültek a természetes körforgásba. Ez a ciklikusság szakadt meg a modern építőanyagok és a mai komfort sztenderdek nyomán egyre nagyobb számban használt gépészeti rendszerek alkalmazásával, melyek előállítása és üzemeltetése sok energiát emészt föl és szennyezi a környezetet.

Az építés ily módon lineáris folyamattá vált, az építés során termelt hulladék és az épületekbe épített energiaigényes gépészeti rendszerek pedig súlyos környezeti károkat okoznak. Kutatásunk a hagyományos építési módok vizsgálatából és a természeti erőforrások tanulmányozásából kiindulva ezekre a problémákra keresi a megoldást, melynek végeredményeképpen az általunk megfogalmazott javaslatokat egy prototípus épületen mutatjuk be.

TDK dolgozatunkban egy olyan környezettudatos építőanyagokból, minimális gépészeti rendszerekkel, autonóm- önfenntartó pavilont tervezünk, mely a hagyományos építészeti eszköztárat kortárs kontextusba helyezi, a modern komfort rendszer figyelembevételével. Helyszín választásunk Magyarország egyik legjellemzőbb tájegységére az Alföldre esett, amely egyedi népi építészeti hagyományokat őriz és hazánkban az egyik legszélsőségesebb időjárási viszonyokkal rendelkezik, ami lehetőséget biztosít egy olyan épület prototípus megalkotására mely később az egész ország területére adaptálható lehet. Az általunk tervezett pavilon megformálása a magyar kultúrára jellemző, de elfeledett földházak vizsgálatán alapszik. A tervezési területünk, a Hortobágy, aminek természeti és turisztikai adottságait kihasználva a választott funkciónk egy csillagászati látogató & kutató központ.

Napjainkban már evidenciává vált az építészetben is a környezettudatosság fontossága, ám eszközrendszere még kiforratlan, a köztudatban nem elterjedt és néhány problémára még nem ad teljes értékű választ. Kutatásunkban ezeket a megoldásokat próbáljuk bővíteni, összefonni, és megmutatni, hogy bármely környezeti és éghajlati viszonyban is alkalmazható, hiszen őseink is hasonló elvek alapján építették hajlékaikat.

csatolmány

szerzők

 • Kukolya Blanka
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Szücs Viktória
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Horváth-Farkas Zsófia
  építész tervező, DEKON Kft. (külső)

helyezés

III. helyezett