Regisztráció és bejelentkezés

ÉLŐVÍZ~ÉLETTÉR

Az épületekkel szemben támasztott komfortkövetelmények kielégítésére bevett szokássá vált utólagos gépészeti berendezések felszerelése. Ezek nemcsak megjelenésükben és helyigényükben vannak hatással környezetükre, de kialakításuk és fenntartásuk költségesebb is lehet utólagos mivoltukból adódóan. Ha még ehhez hozzávesszük, hogy a klímaváltozás okozta súlyosbodó környezeti hatások miatt a komfort megteremtése egyre nagyobb energiaigénnyel lép fel, megállapíthatjuk, hogy érdemes a ház tervezésekor elsők között erre a területre koncentrálni.

Építészhallgatóként úgy érezzük, hogy a mi feladatunk felderíteni és alkalmazni „analóg” építészeti eszközöket, hogy a jövőben minél több épület készülhessen fenntartható szemléletmódban. Úgy látjuk, hogy az épületek többsége nem használja ki a környezet adottságait, köztük a vízfelszínben rejlő lehetőségeket sem.

A vízkörforgás természetes megjelenési formái (párolgás, lecsapódás, csapadék, szivárgás) legtöbbször problémaként lépnek fel az épületeknél. A víz azonban több lehet nemkívánatos hatásnál: tudatosan beépítve pozitívan befolyásolhatja a komfortérzetet.

A dolgozatunk két részből áll. Az elsőben egy általunk összeállított low-tech eszköztárat mutatunk be. Olyan építészeti eszközöket vonultatunk fel, amelyek passzívan tudnak segíteni épületeink kellemes mikroklímájának megteremtésében. A második részben az eszköztárból már egy válogatott elemkészletet használva tervezünk konkrét helyszínre úgy, hogy a ház a lehető legjobban kihasználja a környezeti adottságok nyújtotta lehetőségeket, minimális gépészeti rásegítéssel.

Felhasznált irodalom:

Ertsey Attila - Medgyasszay Péter: Fenntartható építészet. TERC Kft. 2017.

Lányi Erzsébet: Környezettudatos épített környezet – A modellváltás elvei és építészeti eszközei. Értekezés, Bp. 2010.

https://qubit.hu/2020/05/05/1-3-milliard-ember-lakohelyen-valhat-elviselhetetlenne-a-klima-2070-re-fel-kell-keszulnunk-a-befogadasukra?_ga=2.186843624.190792278.1587834422-1506726727.1575639411

Kép forrása:

https://kirandulastippek.hu/vertes-gerecse-velencei-to/bokodi-to-az-uszo-horgaszfalu

csatolmány

szerzők

 • Jaczkó Stefánia Janka
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Stadler Anna Dorottya
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Terbe Rita
  egyetemi adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Medvey Boldizsár
  doktorandusz, Épületszerkezettani Tanszék