Regisztráció és bejelentkezés

Bejrút - Tetőtáj újragondolva

A klímaváltozás egyes hatásai jobban érzékelhetők a városokban, mint vidéken. Hőhullámok, egyre magasabb napi átlaghőmérsékletek és a hirtelen lezúduló eső következményeként villámárvizek alakulnak ki. Erre a nagy mennyiségű csapadékra a vízelvezető-rendszerek nem mindig vannak felkészülve.

Nyáron az egész világot megrázó bejrúti robbanás következményeként több száz épület semmisült, vagy rongálódott meg, és közel 300 000 ember vesztette el otthonát. A hidegebb évszakok közeledtével egyre sürgősebb a lökéshullám okozta károk és épületek helyreállítása. A téli hónapokban (december-február) az évi csapadékmennyiség több mint fele zúdul Bejrút városára, sokszor rövid időn belül, nagy mennyiségben. A nyári időszak ezzel ellentétben szinte csapadékmentes, nagy a szárazság, miközben a páratartalom igen magas.

Dolgozatunk célja a megsemmisült tetőszerkezetek olyan helyreállítása, amely reflektál a vízhiányra, arra építészeti megoldást keres, ezáltal a városkép és a “tetőtáj” is változik, új kialakítást kap. Az épületek tetejére telepített ültető közeg és növényzet megtisztítja a szennyezett városi levegőt, szűri a csapadékot, valamint hűvösen tartja az alatta lévő helyiségeket a nyári melegben. Az esővizet a természetes körforgásba visszajuttatja, valamint a páratartalom növelésével és a káros sugárzások elnyelésével javítja a közvetlen mikroklímát. A hirtelen lezúduló csapadékot a koncepció szerint összegyűjtjük és elraktározzuk, amely a nyári szárazság alatt felhasználható, illetve a zöldtetők telepítésével megakadályozható a csatornák túlterhelése, ezzel is csökkenthető a villámárvizek kockázata.

Források:

Andreson, W., Homes for a changing climate. UK, 2009

Ilyés, I. I., Rebuilding downtown Beirut. Budapest, 2015

Kaloustian, N., Diab, Y., Effects of urbanization on the urban heat island in Beirut, 2015

https://www.weather-atlas.com/en/lebanon/beirut-climate#rainfall

https://www.gettyimages.com/detail/news-photo/cars-drive-in-a-street-flooded-by-heavy-rain-in-beirut-21-news-photo/78040642

https://egyptindependent.com/heavy-rain-causes-floods-paralyzes-lebanons-capital/

https://www.szephazak.hu/epites-felujitas/zoldtetok-kialakitasa/386/

csatolmány

szerzők

 • Laczó Eszter
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Papp Alexandra
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dr. Vasáros Zsolt
  tanszékvezető egyetemi tanár, Exploratív Építészeti Tanszék