Regisztráció és bejelentkezés

A biztonság háza

A biztonság háza

2018-ban egyre nagyobb figyelmet kap a nők ellen elkövetett testi vagy lelki bántalmazás. Ennek ellenére így is vannak olyan súlyos nőket érintő társadalmi problémák, amikről nem beszélünk.

Emberkereskedelem, szexuális kizsákmányolás. Ezek az emberek illetve az áldozatok számára is tabuként kezelt témák még mindig létező és komoly társadalmi problémát jelentenek. Ma hazánkban évente akár húszezer embert is érinthet a szexuális vagy munkacélú kizsákmányolás. Az áldozatok gyakran a leghátrányosabb helyzetben levők közül kikerülő szeretetre éhes lányok, akik törődésre vágynak, illetve az egészséges apakép nélkül felnőtt fiatal nők. A helyzetet csak tovább nehezíti az a tény, hogy nagyon kevés azoknak a helyeknek a száma, ahol a kizsákmányolás áldozatai hosszabb időre megszállhatnának. Ennek következménye, hogy a menekülés lehetősége gyakran fel sem merül számukra.

Alkotásom célja, hogy felhívjam a figyelmet a probléma súlyosságára illetve építészként kötelességemnek érzem egy olyan hely megteremtését, ahol az áldozatok biztonságos környezetben lehetőséget kapnak egy új élet megkezdésére. Egy alapítvánnyal együttműködve olyan menedékhely kialakítását tervezzük, amely hosszabb időre képes befogadni azokat a nőket, akik ebből a kiszolgáltatott helyzetből szeretnének menekülni. Fontosnak tartom, hogy a menedékhely olyan rendszer alapján legyen kialakítva, ami élhető és használható tereket biztosít az ott élők számára. Célom, nem csak egy biztonságos közeg megálmodása, hanem egy olyan menedék kialakítása, ahol nyugodt és békés körülmények között kezdhetik meg felépülésüket szakképzett emberek segítsége mellett az ide érkező áldozatok.

Lajkó Dóra Judit

Konzulens: Dankó Zsófia

szerző

  • Lajkó Dóra
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dankó Zsófia
    egyetemi adjunktus, Lakóépülettervezési Tanszék