Regisztráció és bejelentkezés

ZUG // HELY // TÉR

Dolgozatunk a társadalom peremére szorult emberek //téli //krízis lakhatásával, ideiglenes elhelyezésével és helyzetük javításával foglalkozik. Első lépésként utánajártunk ennek a komplex problémának, felmértük a szociális védőháló kereteit, lehetőségeit, és a hiányosságok elemzésével alakítottunk ki konkrét válaszokat. Felvetésünk három alegységre tagolható, melyek egyenként is önálló megoldást nyújthatnak különböző téri szituációkra, társadalmi helyzetekre. Ezen rendszerek egyidejű, egymásra épülő alkalmazása már egy összetettebb problémamegoldás felé is mutathat, mely lefedi az éjszakai és nappali elhelyezést, illetve a társadalomba való visszaintegrálódást segíti.

ZUG //éjszakai //rehabilitáció//menedék

Első lépésként felmértük a már meglévő szociális épületállományt, és arra a kérdésre kerestük a választ, hogy a fedél nélkül élők miért nem veszik igénybe szívesen ezeket a menedékeket. A szociális szférában dolgozó emberekkel való beszélgetés, illetve néhány hajléktalanszálló felmérése után arra jutottunk, hogy ezen épületek belsőépítészetének fejlesztésével lehetne ösztönözni az embereket a szolgáltatások igénybevételére, a privát tér kialakításával egy biztonságosabb környezetben való létre. Megoldásként pedig egy olyan beltéri, alvó és rakodó modult terveznénk, mely az emberi létminimumhoz szükséges személyes szférát teremtené meg. Egyben pedig a modularitást és a fenntarthatóságot kihasználva olcsó, könnyen felállítható és különböző meglévő terekben is alkalmazhatóvá válna.

HELY //nappali //innováció //közösség

Második lépésként a rászorulók nappali elhelyezését vizsgáltuk. Itt olyan kültérbe/ közparkba/ városi környezetbe könnyen adaptálható modulokat terveznénk, mely a rászorulóknak biztosítanak nappali elhelyezést és különböző szolgáltatásokat, melyek a meglévő intézményekből még hiányoznak. Például téli melegedőt, orvosi modult, étkeztetőt és nappali foglalkoztatót.

TÉR //állandó //revitalizáció //integráció

Programunk utolsó pontjaként pedig már elhagyatott gyárcsarnokok revitalizációjával foglalkoznánk. A már megtervezett modulokat helyeznénk el itt, melyekből egy teljes, az integrációt segítő otthont - intézményt alakítanánk ki a rászorulók részére.

csatolmány

szerzők

 • Kukolya Blanka
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Szücs Viktória
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Varga Tamás
  egyetemi docens, Lakóépülettervezési Tanszék