Regisztráció és bejelentkezés

Miért akarunk saját házat építeni? Csinálás öröme a moduláris építészetben

Miért akarunk saját házat építeni?

Csinálás öröme a moduláris építészetben

A címben szereplő kérdésre sok válaszlehetőség elképzelhető. Talán azért szeretnénk saját kezűleg lakóhelyet építeni magunknak, mert függetlenednénk, de még nincsen állandó keresetünk? Ezért minek építkeznénk, hiszen az egyetemistáknak ott a kollégiumi lakhatás lehetősége, vagy esetleg a lakásbérlés. Előfordulhat, hogy nem találunk olyan épületet, lakást vagy házat, ami megfelel igényeinknek? Biztosan találnánk ilyet, főleg, ha a felújítás, átalakítás lehetősége is rendelkezésünkre áll.

A valódi válasz a kérdésre szerintünk a csinálás örömében rejlik.

“Hallok és felejtek,

Látok és emlékszek,

Csinálok és megértek.”

Konfuciusz

Az építészek, úgy ahogy a képzőművészek, azért alkotunk magunknak, mert maga a létrehozás folyamata vonzó számunkra. Olyan rejtett értékeket képvisel, amit nem helyettesíthet semmi. Az anyagok megismerése, azok megmunkálásának számos lehetősége és kombinálása, valamint az ezzel való kísérletezés új kapukat tár ki előttünk. Varga Ferenc, szobrász, képzőművész PhD dolgozatában is említést tesz arról, hogy a szoborfaragásra való késztetésének oka: ”..használni kívánom kezemet és a szememet.” Az alkotás folyamatától kapott létöröm és az azzal szerzett tapasztalat építészhallgatóként első körben csak a padok közé szorítva ér el minket, tantárgyakhoz kötődő feladataink elvégzése közben. A workshopok és az építőtáborok látogatottsága jelzi, hogy a csinálás vágya sokunkban jelen van a kötelező iskolai teendőinken felül is.

Dolgozatunkban szeretnénk fókuszba helyezni az alkotás örömét és a közösség bevonását ebbe az érzésbe egy segédlet vagy ötlettár segítségével.

forrás:

https://docplayer.hu/16447195-Szoborfaragasrol-a-technokultura-es-a-tomegmedia-koraban.html

http://dla.epitesz.bme.hu/appendfiles/1300-ek_onodibetti_6.pdf

csatolmány

szerzők

 • Péczeli Panna
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Szarvas Léna
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Nagy Márton
  docens, Lakóépülettervezési Tanszék